listopada 10, 2016

Ciasto na weekend. Chlebek dyniowy.


Ciasto na weekend, fajny pomysł i ciekawy przepis na ciasto dla całej rodziny. Chlebek dyniowy z dużą ilością kremu z dyni to zdecydowanie to co lubię.
Przepis poniżej:


SKŁADNIKI:

NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:

- 1/2 opakowania szafranu 
- 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido
- 3 łyżki miodu
- imbir świeży kawałeczek
- 5 łyżek brązowego cukru
- łyżka masła

W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.


NA CIASTO NA CHLEBEK:

- 2 szklanki mąki pszennej typ 480
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 220 ml ciepłego mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru 
- cukier waniliowy
- cynamon - 1 płaska łyżeczka
- kardamon - 1/4 łyżeczki
- 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! )
- 2 jaja
- 1 żółtko

Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. 
W kubeczku rozpuść całe drożdże  w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę mąki dookoła i wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. 
Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy. 
Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta. 
Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto.  Wyrabiamy minimum 10 minut.
Dodajemy stopione, ciepłe masło.
Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie.
Ciasto ma być gładkie i pulchne. Nie może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut.
Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym.
Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka. 
Smacznego!
;-)

Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni.

Buuuuziaki!!!!

2 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI