stycznia 30, 2015

Pieczony kurczak w maśle z jabłkami!




PIECZONY NADZIEWANY JABŁKAMI KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK!


Jeżeli ciągle się zastanawiacie co przygotować na obiad, to ten przepis może ułatwi Wam sprawę. Kurczak nadziewamy jabłkami z dodatkiem trawy cytrynowej, w marynacie z oliwy z oliwek i masła. Dodatek masła sprawi, że kurczak będzie całkowicie inaczej smakował. Jest o wiele bardziej soczysty i smak mięsa nie porównywalnie lepszy. Dodatek świeżych ziół, takich jak melisa nada cudownego lekko cytrynowego posmaku. Jednym słowem palce lizać!













SKŁADNIKI:


- 1 kurczak około 2- 2,2 kg
- trawa cytrynowa świeża bądź suszona
- 4-5 jabłek o winnym smaku
- 1/3 kostki masła
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- świeża melisa
- przyprawa ziołowa do kurczaka
- 1 łyżeczka octu winnego różowego
- sól hawajska różowa













WYKONANIE:

Kurczaka dobrze oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Zioła, oliwę, klarowane masło wymieszaj w kokilce. 
Jabłka pokrój na ósemki. Wnętrze kurczaka natrzyj melisą, i mieszanką z kokilki. Napełnij jabłkami i trawą cytrynową. Kurczaka posmaruj za pomocą pędzelka ziołami. Ułóż resztę jabłek. Posyp melisą.







Pieczemy w temp. 210 stopni z termoobiegiem przez godzinę  i 20 minut.







Po upieczeniu....









Kurczaka podałam z kaszą gryczaną i pieczonymi jabłuszkami, zblanszowanym świeżym szpinakiem z parmezanem! Pysznie było ;-)







życzę Smacznego!

Pięknego dnia!

Podoba Ci się wpis? Podaj dalej! Udostępnij!
Lub polub na Facebooku!

SmykWkuchni na FB!




2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI