października 01, 2014

Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią!







Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu.
Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu!



SKŁADNIKI dla 2 osób:

- szklanka kaszy pęczak
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól morska
- 1,5 gruszki
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- łyżka miodu


Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę.
Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj  aż się zacznie karmelizować.
Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym!

Pyszne!








2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI