sierpnia 31, 2014

Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie!



Dzisiaj polecam Wam dość wysokoenergetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się przed dużym wysiłkiem fizycznym. Nie jest on ciężki, wręcz przeciwnie, będzie po nim, czuć się lekko, ale zawartość białka (z mięsa ryby) jak i ilość węglowodanów (źródłem których jest głównie makaron) pozwoli Wam osiągnąć dobre wyniki sportowe.




SKŁADNIKI DLA 2 OS.
- dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki
- 3/4 awokado
- kilka listków bazylii
- puszka tuńczyka w oleju
-1/4 pęczka natki pietruszki
- 1,5 szt. pomidora
- ząbek czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili

Na rozgrzaną patelnię wlej olej  1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu!

PYSZNE!



MIŁEJ NIEDZIELI!

;-)




5 komentarzy:

  1. Szukając w necie przepisu na obiad z avocado trafiłam tutaj.Akurat wszystkie składniki były w domu.Szybkość przygotowania skłoniła mnie do spróbowania.Rzeczywiście danie do wykonania na szybko-dosłownie w czasie gotowania makaronu.
    Znakomite!
    Bogate w smaku i pokuszę się kiedyś podać nawet gościom! Mniaam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! To bardzo miłe słowa ;-)))

      Usuń
  2. Jest pyszny ja dodałam jeszcze parmezan😀

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI