września 01, 2013
Dżem malinowy jak u babci ;-D
I po wakacjach, nie mogłam Wam zaproponować dzisiaj nic innego jak skraść tego słońca trochę, zamknąć i przechować na długie jesienno- zimowe wieczory. Moja propozycja to pyszny dżem malinowy. Maliny o tej porze roku są najlepsze, najbardziej słodkie i najbardziej aromatyczne, i mi osobiście te późne odmiany odpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-)
Składniki:
4 kg malin
3kg cukru
4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą)
Przygotowanie:
Maliny myjemy pod bieżącą wodą.
Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.
Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy maliny na gładką masę. Nie odlewamy żadnego soku! Zagotowujemy ponownie dodajemy dżemix, gotujemy jeszcze 3-5min. Wlewamy gorące do słoików, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką, czekamy aż całkowicie wystygną.
Gotowe!
Smacznego! ;-)
AUTOR:
Karolina Smyk
Ojej jaki kolorek, pyszny dżemik malinowy, mniaaam :)
OdpowiedzUsuń