Roladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem.
Pieczone ziemniaczki
Składniki:
- 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem
- 2 plastry boczku
- garść oliwek zielonych
- łyżka masła
- pietruszka zielona
- oliwa z oliwek
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek
Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku, zwijamy w roladki, oprószamy przyprawą do karkówki. Marynujemy w lodówce co najmniej 4 godziny. Pieczemy na złoty kolor.
Do ziemniaczków:
- świeży rozmaryn
- masło i oliwa
- sól morska
Fajnie wygląda ten różowy pieprz w całości. Nie miałam jeszcze takiego w kuchni, tylko w postaci zmielonej, ale cały też kupię.
OdpowiedzUsuń