marca 18, 2020

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI


Szybkie proste i pyszne ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Uwielbiam takie ciacha, zresztą ucierane to jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto możecie przygotować samo tj.  ciacho bez dodatków lub dodać do niego owoce jakie lubicie, ja uwielbiam całe wielkie mokre i soczyste gruszki zatopione w czekoladowym cieście. 
Ciasto jest banalnie proste nie wymaga żadnych większych umiejętności. 

Potrzebujecie kilka składników i macie pyszny deser do kawy.




PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI


- 300 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli lubisz słodkie to dodaj 5 łyżek cukru pudru)
- 4 jajka
- 200 g masła
- 180 ml mleka 
- owoce: 4 gruszki nie mogą być zbyt dojrzałe





Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej to bardzo ważne.

Masło włóż do misy i zacznij ucierać.
Kiedy masło mocno zbieleje i stanie się puszyste dodaj cukier puder i dalej ucieraj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.


Mleko podgrzej dodaj 50 g czekolady aby się rozpuściła. Wymieszaj całość, powinna być w temp. pokojowej.

Dodaj 1 żółtko i dalej ucieraj, dodaj 2 łyżki mieszanki z mąki i dalej ucieraj, dodaj łyżkę mleka czekoladowego i dalej ucieraj. Tak, aż do wyczerpania składników.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Dodaj pianę do masy i delikatnie wymieszaj.

Gruszki obierz ze skórki, obetnij końcówki aby stabilnie stały. Ustaw je w formie i zalej dookoła ciastem czekoladowym. Resztę 50 g czekolady pokrusz i poukładaj na wierzchu. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 do 60 minut.

Temp. 170 -180 stopni C, grzanie dół. Ostatnie 10-15 minut uruchamiam termoobieg. 

Ciasto przestudź. 
Możesz podawać np. z gorącym sosem czekoladowym, ale to już full wypas  ;-)


POLECAM RÓWNIEŻ:

1. CHLEBEK BANANOWY 

2. DOMOWE BATONY JAK SNICKERS LUB TWIXX

3. MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

4. BROWNIE Z BANANAMI - "JADALNA ZIEMIA"

5. CHRUPIĄCE GOFRY









Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI