Tort biszkoptowy na Wielkanoc lub inne święto, urodziny czy też, jakąkolwiek inną okazję.
Torty wypiekam bardzo rzadko i bardzo żałuję bo kocham to robić.
Dla mnie idealny tort to tort z pysznym biszkoptem, musi być mocno nasączony -nie ma nic gorszego niż suchy tort!- biszkopt musi być mięsisty i gąbczasty.
Jeśli robimy tort śmietanowy to używamy tylko i wyłącznie śmietany 36% a nie żadnych śmietanopodobnych produktów.
Każdy tort z racji tego, że sam w sobie jest słodki, dobrze jest przełamać kwaśnym smakiem - np. konfitura z czarnej porzeczki, wiśni, jagód czy żurawiny.
U mnie to konfitura domowej roboty z czarnej porzeczki! Przepyszna!
TORT LIMONCELLO z bananami i ptasim mleczkiem!
- PRZEPIS NA biszkopt do tortu
MASA BANANOWA
- 500 ml śmietanki 36% (zimna z lodówki, schładzana minimum 12 godzin)
- 250 g sera mascarpone z lodówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 dojrzały rozgnieciony banan
- 1 łyżka mleka w proszku np. Łaciate lub inne
*opcjonalnie 1 łyżka żelatyny i 60 ml wrzątku
Wykonanie: serek mascarpone i śmietanę umieść w dzieży robota, całość ubijaj na puszystą masę, dodaj cukier puder, mleko w proszku i banan, całość dobrze wymieszaj.
Krem możesz zrobić dodając żelatynę aby był bardziej trwalszy ale nie jest to koniecznie, jeśli chcesz dodać to żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie przestudzoną wlej do gotowej masy i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Dzięki temu masa jest bardziej sztywna, ma to sens wtedy kiedy jest bardzo ciepło np. latem.
MASA STANDARDOWA:
- 750 ml śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
*opcjonalnie, jak wyżej żelatyna 1,5 łyżki na 80 ml wrzątku
Śmietanę, serek umieść w misie robota i ubijaj na najwyższych obrotach na puszysty krem.
Biszkopt kroimy na 4 części
potrzebujemy: dżem porzeczkowy, opakowanie mini ptasiego mleczka
dekoracja: czekoladowe jajeczka, truskawki, galaretki cytrynowe, liofilizowane owoce, domowej roboty ozdoby z białej czekolady
PONCZ:
- 4 kieliszki limoncello
- sok z 1/2 dużej cytryny
- przegotowana woda 100 ml
W/w wymieszaj każdy blat przed nałożeniem kremu mocno nasącz ponczem!
TORT SKŁADAMY W TEN SPOSÓB
OD SAMEGO DOŁU
1. BLAT - NASĄCZ PONCZEM
2. KREM BANANOWY
3. BLAT -PONCZ
4. KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI
4.A. KREM BANANOWY
5. BLAT -PONCZ
6. KREM BANANOWY, PTASIE MLECZKO, KREM ŚMIETANOWY
7. BLAT -PONCZ, KREM ŚMIETANOWY NA WIERZCH BLATU
8. SCHŁODŹ TORT
9. NAKŁADAMY KREM DOOKOŁA TORTU I NA BLAT, DODAJEMY DEKORACJE
10. TORT PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE
Super torcik, na pewno smakuje przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSpodobała mi się ta masa bananowa, czy ona nie ciemnieje bez dodania cytryny? Uwielbiam dodatek bananów w tortach ale niestety ciemnieją jeśli się ich nie skropi sokiem z cytryny dlatego pytam.
OdpowiedzUsuńTort wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuń