marca 30, 2020

Zapiekanka ziemniaczana po francusku



Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i pyszny przepis na zapiekankę ziemniaczaną w stylu francuskim. To danie Was bardzo mocno i pozytywnie zaskoczy. Jest przepyszne a takie proste. Potrzebuje kilka składników, dziesięć minut pracy i gotowe, resztę robi za Was piekarnik.

Zapiekanka ziemniaczana po francusku to idealne danie na obiad czy kolację, ale również sprawdza się wyśmienicie na wszystkich możliwych imprezach rodzinach. Polecam to co proste jest najlepsze!







Przepis na zapiekankę ziemniaczaną po francusku:


- 7- 8 ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki mleka
- 150 m śmietanki 36%
- sól morska, tymianek świeży
- gałka muszkatołowa


Ziemniaki obierz ze skórki i potnij na cieniutkie plasterki na mandolinie, lub na nożu do cięcia sera.
Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania (im wyższe tym lepsze), dodaj pod ziemniaki posiekany czosnek, wlej mleko i śmietankę.
Całość posyp solą morską. Zetrzyj gałkę muszkatołową - musi być świeża, możesz użyć mielonej ale nie może być zwietrzała ani zjełczała.
Całość wstaw do pieca na około 45 do 60 minut temp. pieczenia 200°C, grzanie góra i dół. Ostatni kwadrans termoobieg.

Gotowe danie posyp świeżymi listkami tyminaku.
Gotowe!






Wypróbuj również inne pomysły na obiad:


1. Roladki z udźca z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

2. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym

3. Risotto z szafranem

4. Pieczona kaczka w jabłkach z tymiankiem

5. Komosa z karmelizowaną brukselką i batatami










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI