marca 27, 2020

Fougasse - francuskie pieczywo na drożdżach


Domowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach.

Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas na kolejny dzień, bo już nie są takie pyszne, jak to z pieczywem na drożdżach. 
Ale te chlebki podbiły nasze serca są pyszne, w smaku przypominają trochę foccacię.




PRZEPIS NA FOUGASSE

- 500 g mąki pszennej typ 750
- 10 g świeżych drożdży
-10 g drobnej soli
- 350 g wody
- olej do natłuszczenia misy

Mąkę wysp do misy, dodaj pokruszone drożdże i palcami wcieraj je w mąkę.
Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto.
Ciasto wyrabiałam robotem przez 5 minut potem zostawiłam w misie na kwadrans i ponownie wyrabiałam robotem 10 minut.

Miskę wysmaruj olejem przełóż ciasto, przykryj folią i odstaw na godzinę do półtorej.

W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy lub szamot jeśli masz. Nagrzej piekarnik wraz z kamieniem do 230 stopni C.

Ciasto podziel na 4 części, delikatnie rozwałkuj, nożykiem nacinaj ciasto do uzyskania formy liścia. Od razu palcami oddzielaj ciasto.
Liście Fougasse za pomocą dużej packi (ja używam do tego deski z której zsuwam ciasto na gorący kamień w piekarniku) przenieś na kamień i piecz pojedynczo przez 10 -12 minut.

Fougasse są najlepsze świeże, ciepłe z chrupiącą skórką i miąższem.

Najlepiej smakują z samym masłem i miodem.











2 komentarze:

  1. Super przepis :) jeśli nie mamy takiego kamienia to jaką opcje pieczenie wybrać termoobieg czy raczej góra dół?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI