Cytrynowo- czekoladowa babka wielkanocna, to połączenie
smaków jest takie odświeżające, świeże i wyrafinowane zarazem. Gorzka czekolada
E.Wedel z zawartością 64% kakao i cytrynowy smak maślanej, długo ucieranej
babki wielkanocnej to mój strzał w dziesiątkę. Babka jest potrójnie
czekoladowa, bo czekolady używamy do samego ciasta, do polewy czekoladowej i do
dekoracji babki. Nawet do 5 dni przechowywana w chłodnym miejscu nadal będzie
świeża, rześka i lekko wilgotna, nie zsycha się.
Czekoladą i cytrynami dekorujemy babkę, aby była ona również
piękną ozdobą na wielkanocnym, uroczystym stole.
Wspólny czas spędzony podczas pieczenia w domu, na pewno
zacieśnia więzy międzyludzkie i poprawia humor. Zaproś do wspólnego pieczenia
dzieci czy innych bliskich, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, więc
nawet najmłodsi domownicy sobie z nim poradzą.
Wykonanie Cytrynowo- czekoladowej babki z czekoladą E. Wedel
to sama przyjemność!
Polecam Wam ten wypiek, jest bardzo prosty do zrobienia i
przepyszny.
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki oglądając filmik, to
zapraszam Cię na mój profil na Instagramie,
gdzie możesz krok po kroku przygotować razem ze mną tą cytrynowo- czekoladową
babkę wielkanocną.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64%)
- sok z 1 cytryny
polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64%)
- 80 ml mleka lub śmietanki
ponadto:
- plasterki cytryny do dekoracji
- 30 g gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64% )
WYKONANIE:
- masło umieść w misie robota, ucieraj na puch
- białka oddziel od żółtek
- dodawaj na przemiennie po łyżce cukru pudru, żółtku i mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia,
- ucieraj ciasto powoli, nieśpiesznie, tak aby masa się dobrze napowietrzyła i mocno zbielała
- zetrzyj czekoladę E.Wedel na tarce o grubych oczkach
- dodaj do masy i dalej ucieraj
- wyciśnij sok z 1 cytryny dodaj do masy i wymieszaj
- białka ubij na sztywno, wprowadź delikatnie łyżką do masy
- formę do pieczenia babki wysmaruj obficie masłem, wylej ciasto
- pieczemy godzinę do suchego patyczka
- temp. pieczenia 170 stopni, pierwsze 40 minut grzanie dół, ostatnie 20 minut grzanie dół + termoobieg
- ciasto nakłuj szpikulcem sprawdź czy jest suchy jeśli tak ciasto jest gotowe i wyjmij z piekarnika, jeśli jest wilgotny, piecz ciasto jeszcze przez 10 minut.
- ciasto przestudź przez 10 minut, wyjmij na kratkę, aby troszkę przestygło, pozostaw na 15 - 20 minut, w tym czasie zrób polewę czekoladową
POLEWA wykonanie:
- podgrzej mleko lub śmietankę ( w rondelku lub w kuchence mikrofalowej)
- dodaj czekoladę E.Wedel i pozostaw na 5 minut, nie mieszaj
- wymieszaj całość łyżką lub rózgą
- kiedy polewa będzie miała temp. pokojową polej nią obficie babkę
- udekoruj czekoladą E.Wedel i cytrynami
Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, babka jest świeża nawet do pięciu dni przechowywana w lodówce.
Bardzo polecam ten wypiek na Wielkanocny stół.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.