marca 30, 2020





Cytrynowo- czekoladowa babka wielkanocna, to połączenie smaków jest takie odświeżające, świeże i wyrafinowane zarazem. Gorzka czekolada E.Wedel z zawartością 64% kakao i cytrynowy smak maślanej, długo ucieranej babki wielkanocnej to mój strzał w dziesiątkę. Babka jest potrójnie czekoladowa, bo czekolady używamy do samego ciasta, do polewy czekoladowej i do dekoracji babki. Nawet do 5 dni przechowywana w chłodnym miejscu nadal będzie świeża, rześka i lekko wilgotna, nie zsycha się.
Czekoladą i cytrynami dekorujemy babkę, aby była ona również piękną ozdobą na wielkanocnym, uroczystym stole. 

Wspólny czas spędzony podczas pieczenia w domu, na pewno zacieśnia więzy międzyludzkie i poprawia humor. Zaproś do wspólnego pieczenia dzieci czy innych bliskich, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet najmłodsi domownicy sobie z nim poradzą.
Wykonanie Cytrynowo- czekoladowej babki z czekoladą E. Wedel to sama przyjemność!

Polecam Wam ten wypiek, jest bardzo prosty do zrobienia i przepyszny.
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki oglądając filmik, to zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie możesz krok po kroku przygotować razem ze mną tą cytrynowo- czekoladową babkę wielkanocną. 






SKŁADNIKI:

- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64%)
- sok z 1 cytryny


polewa:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64%)
- 80 ml mleka lub śmietanki

ponadto:
- plasterki cytryny do dekoracji
- 30 g gorzkiej czekolady E. Wedel (o zawartości kakao 64% )



WYKONANIE:

- masło umieść w misie robota, ucieraj na puch

- białka oddziel od żółtek

- dodawaj na przemiennie po łyżce cukru pudru, żółtku i mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia,

- ucieraj ciasto powoli, nieśpiesznie, tak aby masa się dobrze napowietrzyła i mocno zbielała

- zetrzyj czekoladę E.Wedel na tarce o grubych oczkach

- dodaj do masy i dalej ucieraj

- wyciśnij sok z 1 cytryny dodaj do masy i wymieszaj

- białka ubij na sztywno, wprowadź delikatnie łyżką do masy

- formę do pieczenia babki wysmaruj obficie masłem, wylej ciasto

- pieczemy godzinę do suchego patyczka

- temp. pieczenia 170 stopni, pierwsze 40 minut grzanie dół, ostatnie 20 minut grzanie dół + termoobieg

- ciasto nakłuj szpikulcem sprawdź czy jest suchy jeśli tak ciasto jest gotowe i wyjmij z piekarnika, jeśli jest wilgotny, piecz ciasto jeszcze przez 10 minut.

- ciasto przestudź przez 10 minut, wyjmij na kratkę, aby troszkę przestygło, pozostaw na 15 - 20 minut, w tym czasie zrób polewę czekoladową




POLEWA wykonanie:

- podgrzej mleko lub śmietankę ( w rondelku lub w kuchence mikrofalowej)
- dodaj czekoladę E.Wedel i pozostaw na 5 minut, nie mieszaj 
- wymieszaj całość łyżką lub rózgą
- kiedy polewa będzie miała temp. pokojową polej nią obficie babkę
- udekoruj czekoladą E.Wedel i cytrynami 





Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, babka jest świeża nawet do pięciu dni przechowywana w lodówce.

Bardzo polecam ten wypiek na Wielkanocny stół.

Życzę smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI