września 04, 2023

KRUCHA TARTA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ. OBIAD NA WRZESIEŃ!

Post we współpracy/ #reklama. 

Kruche delikatne ciasto na tartę przygotowałam na bazie nowości FINUU. Nowe Finuu Hyvää jest ubijane na zimno ze śmietanki, maślanki i olejów z rzepaku i masłosza. Produkt świetnie sprawdził się do ciasta kruchego ale możesz go również wykorzystać do przygotowywania ciasta na słodko do ubijania kremów bądź do ulubionego pieczywa na kanapki.




PRZEPIS NA TARTĘ:

Składniki:
200g Finuu Hyvää,
300g krupczatki,
1 łyżeczka soli,
1 eko jajko
Ciasto zagnieć, wylep formę i wstawić na kwadrans do lodówki.

Masa:
2 jaja, 150 g sera feta, 200 g jogurtu greckiego,
W/w zmiksuj lub wymieszaj widelcem.

Na ciasto na formie ułóż pomidory i cukinię pociętą w plastry, dodaj oliwki zalej masą jajeczną.

Piekłam godzinę w temp. 180 stopni C, grzanie góra - dół.







Tą pyszną tartę podałam z lekką sałatką.

Sałatka: 
3 x garść świeżego jarmużu,
3  x łyżka prażonych ziaren słonecznika, 
dwie garście pomidorków koktajlowych,
świeże liście bazylii 
10 oliwek
Całość wyłóż na półmisek.
Dressing: po 2 łyżki: oliwy, miodu, soku z pomarańczy i limonki, odrobina soli morskiej, całość wymieszaj i polej sałatkę.

Pyszne, lekkie sezonowe danie.
Idealne na początek września i późne lato!







POST WE WSPÓŁPRACY

1 komentarz:

  1. Super przepis! Czy prowadzi Pani jeszcze konto na Instagramie?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI