Post we współpracy/ #reklama.
Kruche delikatne ciasto na tartę przygotowałam na bazie nowości FINUU. Nowe Finuu Hyvää jest ubijane na zimno ze śmietanki, maślanki i olejów z rzepaku i masłosza. Produkt świetnie sprawdził się do ciasta kruchego ale możesz go również wykorzystać do przygotowywania ciasta na słodko do ubijania kremów bądź do ulubionego pieczywa na kanapki.
PRZEPIS NA TARTĘ:
Składniki:
200g Finuu Hyvää,
300g krupczatki,
1 łyżeczka soli,
1 eko jajko
Ciasto zagnieć, wylep formę i wstawić na kwadrans do lodówki.
Masa:
2 jaja, 150 g sera feta, 200 g jogurtu greckiego,
W/w zmiksuj lub wymieszaj widelcem.
Na ciasto na formie ułóż pomidory i cukinię pociętą w plastry, dodaj oliwki zalej masą jajeczną.
Piekłam godzinę w temp. 180 stopni C, grzanie góra - dół.
200g Finuu Hyvää,
300g krupczatki,
1 łyżeczka soli,
1 eko jajko
Ciasto zagnieć, wylep formę i wstawić na kwadrans do lodówki.
Masa:
2 jaja, 150 g sera feta, 200 g jogurtu greckiego,
W/w zmiksuj lub wymieszaj widelcem.
Na ciasto na formie ułóż pomidory i cukinię pociętą w plastry, dodaj oliwki zalej masą jajeczną.
Piekłam godzinę w temp. 180 stopni C, grzanie góra - dół.
Tą pyszną tartę podałam z lekką sałatką.
Sałatka:
3 x garść świeżego jarmużu,
3 x łyżka prażonych ziaren słonecznika,
dwie garście pomidorków koktajlowych,
świeże liście bazylii
10 oliwek
Całość wyłóż na półmisek.
Dressing: po 2 łyżki: oliwy, miodu, soku z pomarańczy i limonki, odrobina soli morskiej, całość wymieszaj i polej sałatkę.
Pyszne, lekkie sezonowe danie.
Idealne na początek września i późne lato!
POST WE WSPÓŁPRACY
Super przepis! Czy prowadzi Pani jeszcze konto na Instagramie?
OdpowiedzUsuń