Super przepis na gofry na maślance! Są przepyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupiące! Po prostu sztos!
Gofry podałam z prażonymi jabłkami z cynamonem i sowicie posypałam płatkami migdałowymi prażonymi na suchej patelni.
Polecam nie tylko na śniadanie weekendowe ale na co dzień!
PRZEPIS NA GOFRY:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka duże
- 500 ml maślanki o smaku straciatella
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 łyżki otrąb pszennych
- szczypta soli
W/w składniki zmiksuj na gładką masę, odstaw na kwadrans.
W tym czasie obierz 6 jabłek, potnij w kostkę podlej 1/4 szklanki wody, dodaj laskę cynamonu, 2 szczypty kardamonu, łyżkę miodu, całość duś na patelni aż owoce zmiękną, ale niech całe się nie rozprażą.
Gofry smaż na gorącej gofrownicy, podawaj z prażonymi jabłkami i podprażonymi na
suchej patelni płatkami migdałowymi.
Pyszne!
PS. ciasto na gofry jest gęste i takie ma być, nie rozrzedzaj ciasta ;-)
Karolina.bede robić.dam znać
OdpowiedzUsuńCzy wyszly