Dzisiaj moje ukochane warzywo- DYNIA, Ci co mają mój ebook FLEXI JESIEŃ to wiedzą, że kocham dynię niesamowicie, to w nim możecie znaleźć kompendium przepisów na to warzywo.
Kluseczki z dyni, potocznie zwane kopytkami z dyni to mój top od the top!
Polecam są nieziemsko dobre!
Przepis jest bardzo łatwy do zrobienia!
PRZEPIS NA KLUSECZKI/ KOPYTKA Z DYNI!
-1,2 kg upieczonej dyni piżmowej/ Hokkaido
- 1 jajko
250 g twarogu tłustego
- 450 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
Dynię przeciśnij przez praskę, połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto.
Pamiętaj, że dynia musi być dobrze upieczona i odparowana, warto w trakcie pieczenia parę razy uchylić piekarnik aby wyszła para i znowu zamknąć.
Dynię piekę 45 min / 200 stopni C, góra- dół.
Dynię warzymy już po upieczeniu i braniu, sam upieczony miąższ.
Z masy toczymy wałeczek, spłaszczamy, kroimy tak, jak kopytka.
W garnku zagotuj wodę z solą, jak na makaron.
Zmniejsz gaz, woda ma się tylko pyrkolić a nie gotować.
Wrzucamy partiami kluseczki, zamieszaj i czekaj, jak wypłyną na powierzchnię gotuj 1-2 minuty, wyłóż łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, świeży tymianek/majeranek/szałwię, dodaj kurki lub inne grzyby, plastry dobrej jakości kiełbasy, poczekaj aż wytopi się do chipsa.
Zdejmij plasterki kiełbasy i na tłuszcz dodawaj partiami kluseczki, całość przesmaż, dodaj plasterki kiełbasy.
Całość oprósz świeżo mielonym białym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.