października 31, 2021

Pyszne ciasto ucierane na maśle z jabłkami i migdałami! Najlepsze!







Przepyszne ciasto ucierane na maśle, pachnące cynamonem, migdałami i jabłkami, sowicie oblane lukrem!

To ciasto jest przepyszne i idealnie skomponowane, puchate, mięciutkie, cudownie pachnie i smakuje!

Polecam absolutnie każdemu kto kocha ucierane aromatyczne ciasta!




PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE NA MAŚLE


SKŁADNIKI: temp. pokojowa

- 4 jaja

- 350 g mąki pszennej typ 480

- 200 g miękkiego masła

- 4 jabłka

- 5 garści płatków migdałowych

- naturalny aromat migdałowy łyżka

- łyżeczka cynamonu

- czubata łyżeczka sody

- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 g cukier

- 4 łyżki cukru

- kopiasta łyżka śmietany 36%

- 150 g maślanki o smaku straciatella


Najważniejsze: składniki wszystkie muszą być "ciepłe" tzn. o temp. pokojowej

Nie spieszymy się, ciasto ucieramy powoli!


Masło umieść w misie robota i ucieramy, u mnie KitchenAid prędkość 4, czas około 10 minut, masło zrobi się puchate i białe, dodaje 150 g cukru pudru, cały czas ucieramy dalej kolejne 5 - 7 minut, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając dalej kolejne 7 -10 minut.

Mąkę mieszam z sodą i proszkiem, dodaje do misy z utartym masłem, dodaje maślankę i śmietanę i ucieram dalej około 5-8 minut.

W osobnej misie ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaje 4 lyżki cukru i dalej ubijam na sztywno.

Teraz pianę wprowadzam do masy, mieszam delikatnie, aby masa była, jak najbardziej puszysta.

Obieram jabłka, ę na cieniutkie małe plasterki, dodaje do masy wraz z 3 garściami płatków migdałowych, mieszam.

Wylewam do dużej formy z kominem, lub do dwóch keksówek.

Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę do suchego patyczka.


Czas od 1 do 1 godziny i 15 minut, w zależności od piekarnika.

Góra- dół, temp. 175-180 stopni C.

Studzimy całkowicie, polewamy lukrem i posypujemy resztą płatków migdałowych.

Lukier robię tak: 3/4 szklanki cukru pudru, zalewam wrzątkiem ciągle mieszając, aż uzyskam pożądaną gęstość.

 







Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI