PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE NA MAŚLE
SKŁADNIKI: temp. pokojowa
- 4 jaja
- 350 g mąki pszennej typ 480
- 200 g miękkiego masła
- 4 jabłka
- 5 garści płatków migdałowych
- naturalny aromat migdałowy łyżka
- łyżeczka cynamonu
- czubata łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukier
- 4 łyżki cukru
- kopiasta łyżka śmietany 36%
- 150 g maślanki o smaku straciatella
Najważniejsze: składniki wszystkie muszą być "ciepłe" tzn. o temp. pokojowej
Nie spieszymy się, ciasto ucieramy powoli!
Masło umieść w misie robota i ucieramy, u mnie KitchenAid prędkość 4, czas około 10 minut, masło zrobi się puchate i białe, dodaje 150 g cukru pudru, cały czas ucieramy dalej kolejne 5 - 7 minut, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając dalej kolejne 7 -10 minut.
Mąkę mieszam z sodą i proszkiem, dodaje do misy z utartym masłem, dodaje maślankę i śmietanę i ucieram dalej około 5-8 minut.
W osobnej misie ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaje 4 lyżki cukru i dalej ubijam na sztywno.
Teraz pianę wprowadzam do masy, mieszam delikatnie, aby masa była, jak najbardziej puszysta.
Obieram jabłka, ę na cieniutkie małe plasterki, dodaje do masy wraz z 3 garściami płatków migdałowych, mieszam.
Wylewam do dużej formy z kominem, lub do dwóch keksówek.
Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę do suchego patyczka.
Czas od 1 do 1 godziny i 15 minut, w zależności od piekarnika.
Góra- dół, temp. 175-180 stopni C.
Studzimy całkowicie, polewamy lukrem i posypujemy resztą płatków migdałowych.
Lukier robię tak: 3/4 szklanki cukru pudru, zalewam wrzątkiem ciągle mieszając, aż uzyskam pożądaną gęstość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.