września 03, 2023

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JEŻYNAMI

racuchy z jeżynami

Drożdżowe racuchy z jeżynami!

Przepis wymyśliłam jakiś czas temu, publikowałam go już na moim koncie na Instagramie, są przepyszne. Dla każdego kto lubi jedzenie z serii #comfortfood to musi je zjeść na śniadanie! To danie smakuje wybornie!
Na czym polega mój sekret?
Na dodatku twarogu do ciasta, dzięki czemu racuchy nie tylko są niesamowicie puszyste, mniej chłoną olej, to dodatkowo pachną i smakują rewelacyjnie!

Absolutnie musisz to zjeść we wrześniu, bo sezon na jeżyny właśnie trwa!


DROŻDŻOWE RACUCHY Z TWAROGIEM I JEŻYNAMI 

przepis i składniki:


- 150 g mąki tortowej + 200 g maki typ 500
- 20 g drożdże świeże
- 220 ml mleka tłustego
-250 g jeżyn
- 3 jaja M
- 150 g twaróg tłusty dobrej jakości
- 4-5 łyżek cukru
- 1/3 aromatu cytrynowego/waniliowego

W/w składniki oprócz jeżyn i twarogu, wymieszaj i odstaw na 25 minut. Dodaj twaróg i odstaw na 20 minut. Dodaj jeżyny, wymieszaj i smaż w głębokim oleju na małym ogniu, na złoty kolor.
Oprósz cukrem pudrem.

Jedz same lub podawaj z lodami, jogurtem czy śmietaną.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI