czerwca 17, 2022

Frittata ze szparagami, ziemniakami i burratą! Najlepsza tarta z patelni ze szparagami!

frittata ze szparagami


Frittata ze szparagami, przepyszna tarta z ziemniakami i szparagami, robię ją co roku jest obłędna w smaku, bardzo prosta do wykonania.
Potrzebujesz zaledwie kilka składników i możesz zajadać rewelacyjny w smaku posiłek, sam przepis potraktuj dość luźno ponieważ możesz go interpretować na wiele sposobów, ja również podpowiem Ci kilka moich alternatyw, jak ją jeszcze wykonuję.

Tartę z ziemniakami i szparagami, możesz podawać na ciepło, jak i na zimno, w Hiszpanii jadą się ją na śniadanie lub wczesny lunch, u mnie w domu sprawdza się super, jako danie obiadowe lub na kolację w towarzystwie chardonnay.





PRZEPIS NA TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI

- 10 ziemniaków odmiany mączystej 

- 1 x pęczek szparagów

- 1- 2 młode cebulki wraz  z dymką

- 2-3 ząbki czosnku 

- 5-6 jaj

- 100-200 ml śmietanki lub 200 g ricotty w lżejszej wersji

- sól, ulubione zioła

- świeży tymianek cytrynowy

- świeża bazylia

- oliwa i masło 80 g


*do podania 1 -2 x burrata


Wykonanie:

- potnij na plastry ziemniaki i podsmaż na maśle i oliwie wraz z cebulką i czosnkiem, warzywa nie mogą się zrumienić mają się zeszklić, podsmażamy około 10 min

- dodaj pocięte szparagi i dymkę i podsmażaj kolejne 10 minut

- jaja i śmietankę zmiksuj blenderem wraz z przyprawami u mnie to tylko sól i biały świeżo mielony pieprz

- masą zalej warzywa i wstaw do pieca, piecz na złoty kolor, u mnie grzanie góra dół, 45 min 220 stopni C, pamiętaj każdy piekarnik piecze inaczej. Blaszkę zawsze ustaw na środkowej prowadnicy.

Podawaj z burratą i świeżymi ziołami, tymianek cytrynowy jest tutaj idealny! Dlatego nie dodaje żadnych przypraw, które mogły by zaburzyć tą harmonię smaków!


INNE WARIANTY TEJ TARTY:


- WYRAZISTA W SMAKU I ZDECYDOWANIE CIĘŻSZA: dodaj plastry boczku na patelnie wraz z ziemniakami, 

- po włosku: dodaj tuż przed pieczeniem na wierzch garść pomidorków koktajlowych, a po upieczeniu, posyp parmezanem i dodaj szynkę prociutto di parma

- po włosku w stylu marynarskim: dodaj przed pieczeniem sardynki i oliwki zielone, podawaj z burattą i pesto domowym

- dla tych którzy nie lubią szparagów (ktoś taki istnieje? niemożliwe!) szparagi zastąp fasolką szparagową lub bobem lub sercami karczochów lub cukinią


życzę Smacznego!
















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI