PRZEPIS NA TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków odmiany mączystej
- 1 x pęczek szparagów
- 1- 2 młode cebulki wraz z dymką
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 jaj
- 100-200 ml śmietanki lub 200 g ricotty w lżejszej wersji
- sól, ulubione zioła
- świeży tymianek cytrynowy
- świeża bazylia
- oliwa i masło 80 g
*do podania 1 -2 x burrata
Wykonanie:
- potnij na plastry ziemniaki i podsmaż na maśle i oliwie wraz z cebulką i czosnkiem, warzywa nie mogą się zrumienić mają się zeszklić, podsmażamy około 10 min
- dodaj pocięte szparagi i dymkę i podsmażaj kolejne 10 minut
- jaja i śmietankę zmiksuj blenderem wraz z przyprawami u mnie to tylko sól i biały świeżo mielony pieprz
- masą zalej warzywa i wstaw do pieca, piecz na złoty kolor, u mnie grzanie góra dół, 45 min 220 stopni C, pamiętaj każdy piekarnik piecze inaczej. Blaszkę zawsze ustaw na środkowej prowadnicy.
Podawaj z burratą i świeżymi ziołami, tymianek cytrynowy jest tutaj idealny! Dlatego nie dodaje żadnych przypraw, które mogły by zaburzyć tą harmonię smaków!
INNE WARIANTY TEJ TARTY:
- WYRAZISTA W SMAKU I ZDECYDOWANIE CIĘŻSZA: dodaj plastry boczku na patelnie wraz z ziemniakami,
- po włosku: dodaj tuż przed pieczeniem na wierzch garść pomidorków koktajlowych, a po upieczeniu, posyp parmezanem i dodaj szynkę prociutto di parma
- po włosku w stylu marynarskim: dodaj przed pieczeniem sardynki i oliwki zielone, podawaj z burattą i pesto domowym
- dla tych którzy nie lubią szparagów (ktoś taki istnieje? niemożliwe!) szparagi zastąp fasolką szparagową lub bobem lub sercami karczochów lub cukinią
życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.