Trufle piernikowe, to idealny pomysł na świąteczne pierniki, które zostały po Świętach i nie ma na nich już chętnych. Ja trufle piernikowe przygotowywałam na Boże Narodzenie i wyszły przepyszne, ale śmiało możecie je przygotować na Sylwestra, Nowy Rok lub w nadchodzącym karnawale.
Smakiem trufle piernikowe przypominają trochę bajaderkę a trochę takie typowe czekoladowe trufle. Trufle piernikowe przygotowałam z jednego piernika staropolskiego w wersji last minute.
Cały jeden piernik staropolski to baza trufli piernikowych, ale do przygotowania takich trufli możesz również użyć pierniczków, kruchych ciasteczek, czy resztek makowca.
Polecam są przepyszne!
PRZEPIS NA TRUFLE PIERNIKOWE:
- 1 piernik staropolski w wersji last minute
- 5 czubatych łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek miodu
- ekstrakt pomarańczowy (lub sok z 1/2 pomarańczy)
- 80 g stopionego masła
- opcjonalnie 3 -4 łyżki syropu XMAS coffee domowej roboty
W/w suche składniki pokrusz lub zmiksuj w blenderze, dodaj pozostałe składniki i dłońmi bardzo dokładnie całość wymieszaj, tak aby dało się formować kuleczki.
Łyżką nabieraj masę, formuj kulki, układaj na papilotkach.
Trufle polej czekoladą i posyp surowym kakao.
Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Do czekolady również możesz dodać odrobinę syropu do kawy- jest jeszcze lepsza wtedy!
Twoje trufle wyglądają cudownie ;)
OdpowiedzUsuń