Wreszcie się nauczyłam!
;-)))
Takie trójwarstwowe latte możecie zrobić sami, jest to bardzo proste.
W pierwszej kolejności musicie bardzo dobrze spienić mleko.
Trzy sposoby na spienienie mleka:
- dyszą od ekspresu
- takim małym spieniaczem do kupienia w każdym markecie około 20zł
- w dzbanku do spieniania mleka
no i podam czwarty sposób ekstremalny;-), mleko o temp około 60 stopni (czyli takie kiedy w kubku zaczyna Cię już delikatnie parzyć w łapkę ), wlewasz do butelki i trzęsiesz z całych sił- wersja dla tych co lubią machać ;-DDD
Mleko spieniamy dość mocno. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko.
Przygotowujemy espresso.
I teraz najważniejsze aby to espresso wlać po ściance szklanki, ja to robię w ten sposób że przykładam łyżkę do ścianki i po łyżce delikatnie powolutku wlewam kawę. Piana z mleczka pójdzie do góry, kawa w środek a mleczko zostanie na dole ;-).
Dla rozpustników na sam wierzch bita śmietana ;-)))
Gotowe!
Smacznego!!!!!!!!!
;-)))))
Mmm w sam raz na słoneczne niedzielne przedpołudnie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Idealna ! Wpraszam się na taką ;) !
OdpowiedzUsuń