marca 20, 2015

Coffee latte!


Wreszcie się nauczyłam!
;-)))


Takie trójwarstwowe latte  możecie zrobić sami, jest to bardzo proste. 
W pierwszej kolejności musicie bardzo dobrze spienić mleko. 



Trzy sposoby na spienienie mleka:

- dyszą od ekspresu

- takim małym spieniaczem do kupienia w każdym markecie około 20zł

- w dzbanku do spieniania mleka

no i podam czwarty sposób ekstremalny;-), mleko o temp około 60 stopni (czyli takie kiedy w kubku zaczyna Cię już delikatnie parzyć w łapkę ), wlewasz do butelki i trzęsiesz z całych sił- wersja dla tych co lubią machać ;-DDD

Mleko spieniamy dość mocno. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko.
Przygotowujemy espresso.
I teraz najważniejsze aby to espresso wlać po ściance szklanki, ja to robię w ten sposób że przykładam łyżkę do ścianki i po łyżce delikatnie powolutku wlewam kawę. Piana z mleczka pójdzie do góry, kawa w środek a mleczko zostanie na dole ;-).

Dla rozpustników na sam wierzch bita śmietana ;-)))

Gotowe!

Smacznego!!!!!!!!!

;-)))))


partner kawa.pl

2 komentarze:

  1. Mmm w sam raz na słoneczne niedzielne przedpołudnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna ! Wpraszam się na taką ;) !

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI