Pyszny makaron z sosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie kupcie koniecznie. A teraz idziemy gotować ;-)
SKŁADNIKI:
- 3 podudzia z indyka
- 600 g pieczarek
- chili do smaku
- 1/3 puszki cieciorki
- 100 ml śmietanki 12%
- 1 płaska łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli lub 2 szalotki
- przyprawa do indyka
- świeża natka -2 pęczki
- łyżka mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek i masło
- makaron ja użyłam Lu-belli penne
Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący).
Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki. Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy sosem sojowym. Dodaj przyprawy.
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. W woku rozgrzej masło i oliwę z oliwek, Dodaj mięso, smażymy 3 minuty. Dodajemy po kolei: cebulę posiekaną, czosnek i pieczarki. Całość smażymy ciągle mieszając. Dolewamy 70 ml wody i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy 15 minut, dodajemy cieciorkę i 200 ml wody, dusimy kolejne 15 minut. Zagęszczamy śmietanką i mąką.
Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem.
Smacznego!
Co sądzicie o takim obiadku?
Zapraszam na mój FB Smykwkuchni.
Pięknego dnia!!!
Cmoooook!
;-)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMMmm pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Zupełnie moje smaki! Musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuń