WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY!
Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki!
Pycha!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 żółtka (nie są konieczne jeżeli nie jesz również jaj)
- 3 szalotki
- przyprawy: kminek mielony, sól, pieprz kolorowy, majeranek
- 2 łyżki mąki ryżowej
Soczewicę gotujemy do miękkości, studzimy.
Szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie z oliwek.
Wszystkie w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę (jeżeli chcesz aby pasztet był kremowy, dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego)
Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Co sądzicie?
Bardzo lubię pasztety z soczewicy. Ja dodaję jeszcze ze dwie ugotowane marchewki, wtedy robi się nieco słodszy i bardziej pomarańczowy ;) Kanapki na pewno były przepyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie przygotowuje pasztet dodałam dwie marchewki i łyżkę koncentratu-jestem bardzo ciekawa smaku;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda :) aż ide poszukać swoich zapasów czerwonej soczewicy ;)
OdpowiedzUsuń