czerwca 15, 2021

Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS

 





Od ponad miesiąca używam i testuję urządzenie marki 4Swiss Frytkownicę powietrzną i w tym wpisie chciałam Wam przekazać moją opinię o tym sprzęcie.

 

Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021 jest urządzeniem, które cyrkuluje ultra gorące powietrze wokół jedzenia, tym samym minimalizuje potrzebę używania tłuszczu. Dzięki tej technologii możemy zdecydowanie szybciej ale też przede wszystkim smaczniej przygotowywać wiele potraw. Technologia opiekania powietrzem umożliwia zachowanie walorów smakowych potraw pomimo ograniczenia dodatku tłuszczu.

 

 

Co można przygotowywać we frytkownicy powietrznej 4Swiss? 


No cóż tak naprawdę wszystko to co podpowie nam nasza kreatywność! Samo urządzenie posiada kilka programów (kurczak, wołowina, frytki, tosty, system wstępnego nagrzewania- pre-heat, reheat- odgrzewanie, rozmrażanie) dzięki, któremu dobiera za nas temperaturę pieczenia, rozmrażania lub podgrzewania dania. Temperaturę pieczenia i czas możesz również ustawić samodzielnie, wiele dań będziesz już chciał przygotowywać w ten sposób.

 

W tym urządzeniu możemy działać:

- przygotowując posiłek: piec, gotować, grillować, smażyć, rozgrzewać czy suszyć

- odgrzewając już gotowy posiłek

- rozmrażać produkt

 

Urządzenie występuje w dwóch wersjach kolorystycznych: białej i czarnej, dzięki czemu możesz dopasować je do swojej kuchni.

 

Niewątpliwie dużą zaletą urządzenia jest jego niewielki rozmiar, dzięki czemu może stanąć na blacie w każdej kuchni. 


To co zwróciło moją uwagę to również fakt, że wysuwana szuflada, bardzo łatwo się myje, a znajdująca się w jej wnętrzu podkładka, może być myta w zmywarce, co przecież tak mocno ułatwia każdemu korzystanie z tego urządzenia.

Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową w 10 -12 minut. Co jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę np. kawałek pizzy, który nie traci żadnych walorów smakowych i smakuje, tak jak zaraz po upieczeniu.

Urządzenie ma bardzo intuicyjny interfejs, osiąga max temperaturę 200 stopni C i nagrzewa się błyskawicznie, jest ciche i pracuje bez zarzutu. To co jest pomocne, to okienko kontroli wypieku, innymi słowami - przeźroczyste okienko w szufladzie urządzenia, dzięki któremu możemy podglądać to co się dzieje w szufladzie i kontrolować stopień wysmażenia dania.

Jest to unikalne i wygodne rozwiązanie w przypadku frytkownic z szufladą dostępnych w Polsce. Do tej pory użytkownicy frytkownic musieli wybierać pomiędzy wygodną szufladą a okienkiem, które umożliwia kontrolę postępów pieczeni, bez konieczności wysuwania szuflady i przerywania pracy urządzenia.

 

 

System grzewczy w urządzeniu to halogen- zamiast tradycyjnej grzałki- HEAT HALOGEN SYSTEM, dzięki któremu osiągamy błyskawiczne nagrzanie się frytkownicy, a system jest energooszczędny.

 

Na moim IGTVna Instagramie, będziesz mógł obejrzeć kilka moich super prostych i przede wszystkim pysznych dań.  Serdecznie zapraszam do ich obejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto.




składniki:

- tuszka ulubionej ryby u mnie dorada
- ziemniaki
- szparagi
- pomarańcz
- świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia,
- czosnek

pesto:
- garść migdałów
- garść orzechów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Orzechy rozdrobnij w moździerzu dodaj oliwę i dopraw.

sos do ziemniaczków:
- jogurt naturalny/grecki
- majonez/musztarda
- oliwa z oliwek
- świeże zioła

W/w wymieszaj i dopraw.

masło czosnkowe:
- masło
- czosnek
- sól

Masło wymieszaj z upieczonym czosnkiem, podawaj do ryby lub ziemniaczków.



Ziemniaczki potnij na ćwiartki, umieść w komorze urządzenia i piecz na jasnozłoty kolor (temp. 200°C, czas: 12 minut)
Dodaj nadzianą plastrem pomarańczy i ziołami tuszkę ryby, ząbki czosnku, szparagi. Całość zapiekaj ponownie (temp. 200°C, czas w zależności od wielkości ryby 8-10 minut)








Rybę wykładamy na talerz, ziemniaczki polewamy jogurtowym sosem a szparagi orzechowym pesto. 
Pyszne, zdrowe i takie szybkie danie! W kilka minut możemy zjeść obiad, jakbyśmy byli na wakacjach nad morzem!

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam Cię na mój Instagram - Smyk_w_kuchni_blog.

Życzę smacznego!





Na koniec zostawiam Ci jeszcze garść informacji technicznych o urządzeniu.

Gotowe funkcje:

Chicken (kurczak) – 200°C, 30 min.
Beef (wołowina) – 200°C, 20 min.
French Chips (frytki) – 180°C,15 min.
Toast (tosty) – 170°C, 10 min.
Pre-heat (podgrzewanie wstępne) – 200°C, 3 min.
Reheat (odgrzewanie) – 170°C, 5 min.
Defrost (rozmrażanie) – 40°C, 7 min.
Dehydrate (suszenie owoców i warzyw) – 40°C, 240 min.


      Pojemność szuflady: 5,5 l

      Liczba programów automatycznych: 8

      System grzewczy: HALOGEN

      Moc grzewcza: 1350 W

      Zakres temperatur: 40-200°C

      Zakres Czasowy: 1-240 min

      Sterowanie: Panel dotykowy

      Wyświetlacz: LED

      Wymiary: 280 x 368 x 337 mm

      Waga: 5,4 kg

      Zasilanie: 230 V, 50 Hz




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI