WEGAŃSKIE LODY MANGO - ANANAS
Dzisiaj prosty i bardzo, bardzo smaczny pomysł na lody! Wegańskie lody o smaku mango, ananasa i kokosa. To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Taka trochę pinacolada. Podstawą dobrych lodów są dojrzałe, słodkie i soczyste owoce. Niestety jeśli posiadasz twarde niedojrzałe mango, to lepiej sięgnij po gotową pulpę z mango. Ale teraz w większości sklepów są dostępne bez problemu mango i ananasy, ja po kupnie odkładam do koszyka na 3 dni i po tym czasie są idealne.
Czy da się zrobić lody bez maszyny do lodów i bez śmietany 36%? Da!
To czego potrzebujemy to czas i dobry sprzęt - robot kuchenny Panasonic.
SKŁADNIKI:
- 1 bardzo duże mango około 500 g
- 1 duży dojrzały ananas
- 1 puszka mleka kokosowego 82% kokosa
- 2 łyżeczki syropu a agawy
Mango i ananasa obieramy ze skorki, kroimy na grubą kostkę i mrozimy.
Następnego dnia kostki miksujemy na gładka masę robotem kuchennym, używając noża do siekania, i funkcji mrożonka. Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy przez 3 godziny, po tym czasie czynność powtarzamy dodając mleczko kokosowe. Po 3 godzinach ponownie masę siekamy. Ma to na celu roztarcie kryształków lodu, jakie powstają podczas mrożenia, chcemy aby lody były kremowe, a nie aby przypominały wieczną zmarzlinę ;-)
Czynność siekania masy powtarzam około 3-4 razy, w odstępach czasu 2-3 godziny.
Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia!
SMACZNEGO!
Macie swoje ulubione smaki domowych lodów?
Dajcie znać!
Cudownego dnia Łobuziaki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.