Fit syrop do kawy- pumpkin spice latte.
Pyszny i przede wszystkim w wersji dietetycznej, polecam idealny do kawy, pancakes czy naleśników.
Potrzebujesz 1 szklankę puree z pieczonej dyni piżmowej.
Dynię pokrojoną na pół pieczemy na papierze 40 minut w 200 stopniach C.
Wydrążamy miąższ.
Miąższ z dyni dodaj na patelnię, dodaj 6 łyżek erytryolu, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 gwiazdki anyżu, kilka ziaren anyżu, 1/6 łyżeczki zmielonych goździków i 2 szklanki wody.
Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, na małym ogniu.
Całość przecedź przez gazę, tak aby miąższ pozostał na gazie/sicie a sam syrop dalej będziemy przetwarzać.
Syrop wlej do garnuszka i zagotuj, w osobnym kubeczku czubatą łyżeczkę skrobii ziemniaczanej rozpuść w 80 ml wody, wlej do gotującego się syropu, syrop zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję.
Gorący przelej do butelki i zamknij, przechowuj w lodówce.
Gęstość syropu możesz zwiększać luz zmniejszać poprzez dodatek skrobii ziemniaczanej.
Miąższ z dyni (z gazy) zużyj do owsianki lub naleśników.
Najlepsze co jest to ten syrop z kawą latte.
OdpowiedzUsuń