listopada 05, 2021

FIT SYROP DO PUMPKIN SPICE LATTE.


Fit syrop do kawy- pumpkin spice latte.


Pyszny i przede wszystkim w wersji dietetycznej, polecam idealny do kawy, pancakes czy naleśników.


Potrzebujesz 1 szklankę puree z pieczonej dyni piżmowej.

Dynię pokrojoną na pół pieczemy na papierze 40 minut w 200 stopniach C.

Wydrążamy miąższ.


Miąższ z dyni dodaj na patelnię, dodaj 6 łyżek erytryolu, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 gwiazdki anyżu, kilka ziaren anyżu, 1/6 łyżeczki zmielonych goździków i 2 szklanki wody. 

Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, na małym ogniu.

Całość przecedź przez gazę, tak aby miąższ pozostał na gazie/sicie a sam syrop dalej będziemy przetwarzać.

Syrop wlej do garnuszka i zagotuj, w osobnym kubeczku czubatą łyżeczkę skrobii ziemniaczanej rozpuść w 80 ml wody, wlej do gotującego się syropu, syrop zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję.

Gorący przelej do butelki i zamknij, przechowuj w lodówce.

Gęstość syropu możesz zwiększać luz zmniejszać poprzez dodatek skrobii ziemniaczanej.


Miąższ z dyni (z gazy) zużyj do owsianki lub naleśników.


 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI