PRZEPIS NA TARTĘ Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki gryczanej
- 300 g mąki pszennej
- 220 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki śmietany
Wykonanie:
W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylep duże naczynie do tarty.
Na wierzch:
- 6 batatów
- 4 łyżki musztardy MAILLE Honey Dijon
- 50 g sera koziego
- 170 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- sól morska
- rozmaryn
- mała szalotka
Wykonanie:
Bataty obierz ze skórki i potnij na mandolinie na cienkie plasterki.
Szalotkę obierz z łupiny i poszatkuj.
Ser kozi, śmietankę, jajko, musztardę MAILLE Honey Dijon i sól morską wymieszaj dokładnie.
Na wylepioną ciastem formę ułóż szalotkę, bataty, całość polej sosem i piecz w piecu przez
55-60 minut, w temp. 200 stopni C, grzanie piekarnika: dół + góra.
Tartę można jeść na ciepło i na zimno.
Najlepiej smakuje polana sosem na bazie musztardy MAILLE Honey Dijon i śmietanki.
2 łyżki musztardy połącz z 4 łyżkami śmietanki, oblej tartę i gotowe!
Przepyszne danie! Polecam gorąco.
Po więcej inspiracji zapraszam Cię na https://uk.maille.com/
Super wytrawna tarta ;)
OdpowiedzUsuń