Dynia piżmowa, to ta przypominająca w wyglądzie gruszkę. Dynia bardzo popularna i łatwo dostępna, charakteryzuje się dość uniwersalnym smakiem, pasuje do dań na słodko i na wytrawnie. Jej miąższ jest smaczny i słodki, pod warunkiem, że kupimy jej oryginalną odmianę niekrzyżowaną. Skóra dyni piżmowej jest niejadalna.
Miąższ tej dyni ma zdecydowanie mniej skrobi niż dynia Hokkaido, więc rekomenduje jej użycie do wszelakich sosów, zup, kremów lub jako warzywo do pieczenia.
Dynia piżmowa sama w sobie może być świetnym daniem, jeśli trafisz na pyszną i słodką sztukę to będzie to prawdziwa uczta. Przygotowanie takiej potrawy jest bardzo proste, a samo danie jest obłędne w smaku! Polecam taki obiad lub kolacje każdej osobie, która lub wegetariańskie smaki. Tak przygotowana dynia sprawdzi się również idealnie jako dodatek do mięs czy ryb lub jako przystawka.
Pieczoną dynię piżmową jem bardzo często, głównie na obiad lub na kolację. Lubię łączyć ją z czymś kremowym, jak np. mleczko kokosowe lub śmietanka kokosowa (super sprawdzi się też krowia), dynia lubi natkę pietruszki lub kolendrę, sól kłodawską, czosnek czy pastę tahinii.
Dzisiaj podzielę się z Wami szybkim i prostym tipem na to: jak upiec dynię? Dodam również przepis: jak podaję upieczoną dynię.
Niebawem podpowiem Ci kolejne pomysły na to warzywo.
JAK UPIEC DYNIĘ PIŻMOWĄ?
Dynię piżmową obierz ze skórki ostrą obieraczką. Wydrąż miąższ łyżką.
Dynię podziel na pół. Nożem natnij, raz koło razu.
Na dłoń nalej około 1,5 łyżki oliwy z oliwek i wysmaruj całą dynię dokładnie, troszkę tak, jakbyśmy jej robili masaż ;-).
Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej syropem daktylowym (zamiennie miód, syrop klonowy) i wsmaruj go w dynię.
Dynię pieczemy przez 25 -30 minut, grzanie dół- góra, temp. 220°C.
Gorącą dynię polewam mleczkiem kokosowym około 3 łyżki na połówkę dyni.
Posypuję solą, posiekaną natką pietruszki i wypustkami z granata. Całość posypuje obficie wegetariańskim parmezanem czyli nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, oczywiście często też używam parmezanu, w zależności na którą wersję mam ochotę.
Na sam koniec najważniejszy składnik, całość oprósz świeżo otartą gałką muszkatołową.
Dynię możesz dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą z oliwek.
Uwielbiam tą wersje dyni i mogłabym ją jeść codziennie!
Daj znać, jak Ci smakowało!
Jak zwykle pięknie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo mi miło!
Usuń