Pyszna i prosta tarta ze szparagami na wytrawnie. Tego typu tarty często zamiennie nazywane quiche, to moje takie zawsze czyszczenie lodówki ;-), do tego typu tarty można dodać wiele dodatków, końcówek warzyw itd.
Tarta smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Jest super pomysłem na obiad dla całej rodziny, może być świetnym daniem na kolację, na imprezę ze znajomymi czy też jako przystawka przed grillem. Lubię robić ją na różne sposoby, a dzisiaj mój ostatni pomysł na to danie.
Postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na mące orkiszowej typ 1850, tzw. orkiszowej grahamce. To mąką idealna dla osób, które zmagają się z insulinoopornością i nie mogą jeść "białych" mąk. Jest prosta, pyszna i szybko się ją robi.
Polecam!
PRZEPIS NA :
ORKISZOWA TARTA ZE SZPARAGAMI
- 300 g mąki orkiszowej typ 1850 (możesz użyć dowolnej, ale orkisz graham jest tutaj wybitny!)
- 130 g masła
- łyżka serka mascarpone
- 3 szczyty soli
- jajko małe
w/w zagnieć na gładkie ciasto, jeśli by się kleiło dodaj 2-3 łyżki mąki
Całe ciasto owiń folią i wstaw na 15 minut do lodówki.
MASA NA TARTĘ:
- 3 małe lub 4 duże jajka
- 150 g serka mascarpone
- 90 ml mleka
- 3 łyżki domowego pesto
(przepisy na domowe pesto znajdziesz w kilku wcześniejszych postach, jak -> pesto)
- 2 -3 plastry boczku wędzonego
- około 12 -15 szparagów
Pesto - ja robię bardzo różne domowe zielone pesto, czasami jest to pesto z jakimś składnikiem białkowym tj. orzechy laskowe, pinii, pestki itd, czasami dodaje parmezan, a czasami są to same zielone zioła, czosnek i dobrej jakości tłuszcze tj. oliwa z oliwek, olej tłoczony na zimno. Dlatego pamiętaj, że do zrobienia domowego pesto możesz wykorzystać różne zioła i zielone części roślin.
Jajka, mleko, serek mascarpone, pesto miksuję blenderem na gładką masę. Moje pesto jest zawsze intensywne dlatego may już nie solę, ponadto boczek jest też sam w sobie dość słony i tą słoność odda do sosu. Ale jeśli lubisz słony smak to dopraw masę wedle własnych upodobań.
Ciastem wylepiam formę do tarty, układam na niej pokrojony w cienką kostkę boczek, wylewam masę i na wierzch dodaję przekrojone wzdłuż, obrane zielone szparagi. Wstawiam od razu do nagrzanego pieca.
Piekę przez 35 do 45 minut - w temp. 180 °C, grzanie dół + termoobieg
Ważne:
- piekarnik musi być nagrzany inaczej ciasto namięknie od masy
- szparagi zawsze obieramy obieraczką, odcinamy zdrewniałe końcówki
- mąkę orkisz możesz zastąpić dowolną mąką i w ten sposób zmieniać smak tarty
- możesz do masy jajecznej zawsze dodać np. 2-3 łyżki startego parmezanu by była bardziej charakterna
- możesz dodać do tarty np. pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, plastry cukinii.
- szparagi kroimy wzdłuż po to, aby szybko się upiekły w masie, jak są nie przekrojone mogą być potem takie zbyt al'dente
- tartę piekę zawsze 35 minut potem otwieram piekarnik i dotykam palcem czy wszędzie już jest "stała" czy masa się ścięła i jest lekko przyrumieniona, jeśli tak nie jest zostawiam na 10 minut kolejne.
- moja forma na tartę jest duża i niska, jeśli wybierzesz naczynie mniejsze a wyższe wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.