JAK ROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO -
JEST LATO!
MAŁOSOLNE PO NOWEMU!
Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo jak najdzie ochota na coś, jest idealny! Ostatnio mój smak idzie co raz bardziej w kierunku ostrego i lubię, jak ogóreczki są lekko pikantne, dlatego też dzisiaj nowy przepis na ogóraski małosolne!
Bo z dodatkiem papryczki chili, są pyszne!
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce SPIŻARNIA
SKŁADNIKI:
- letnia przegotowana woda
- sól kamienna lub morska
- ziele angielskie po 3 -4 sztuki na słoik litrowy
- gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik
- kawałek korzenia chrzanu
- liść chrzanu
- 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz)
- 1/2 papryczki chili
- kwiat kopru
- koperek zielony
- ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego pieprzu
Ogórki po zakupie, dokładnie umyj.
Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę.
Wodę zagotuj i przestudź.
Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli.
Wszystkie przyprawy umieść w słoiku.
Ogórki jasną końcówką układaj ku dołowi w słoiku.
Ogórki powinny być dość mocno i ciasno ułożone.
Zalej letnią wodą i zamknij słoik na 5 godzin.
Po 5 godzinach słoik rozszczelnij.
Ogórki są już dobre na drugi dzień.
Jeśli będą stać dłużej niż 3 dni to zrobią się kiszone.
Proste i pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.