Pyszne ciasto z dużą ilością czekolady i zatopionymi całymi gruszkami. Bardzo polecam ten przepis! Nigdy nie wyjdzie Wam zakalec! Ciasto jest puszyste i mięsiste, aromatyczne i pyszne!
SKŁADNIKI:
- 200g masła
- 4 jaja
-360 g mąki
- 150 g cukru
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
-2 łyżki powideł
-150 ml maślanki
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika *opcjonalnie
Masło o temp. pokojowej ucieramy na puch w misie robota, dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając. Od długości ubijania zależy efekt końcowy, nie spiesz się, masa ma się zrobić prawie że biała, mocno pojaśnieje jeśli dasz jej czas ;-), stanie się niesamowicie puszysta.
Sypkie produkty wymieszaj ze sobą, dodaj do misy wraz z maślanką. Całość ucieraj przez 5 -7 minut.
Białka ubij na sztywno z solą i dodaj do masy, wymieszaj łopatką.
6 gruszek obierz ze skórki, obetnij na równo "dupki" tak aby stabilnie stały w tortownicy.
Gruszki ustaw w tortownicy, zalej ciastem dookoła.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz do suchego patyczka.
U mnie 175 stopni 1h 20 min, grzanie góra- dół.
ciasto studzimy.
Polewamy stopioną czekoladą posypujemy orzechami laskowymi.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.