Drożdżowy bałwanek na Święta, bardzo proste i przepyszne jedzenia, które znika ze stołu tak samo szybko, jak się na nim pojawia, każdy chce oderwać kawałeczek ciepłego ciasta i zanurzyć w ciągnącym się gorącym serze camembert, z dodatkiem pieczonej gruszki, szynki parmeńskiej i musztardy. Cały bałwanek jest dodatkowo już po upieczeniu posmarowany roztopionym masłem z świeżą szałwią, to jest jednym słowem przepyszne!
Przygotowałam dla Ciebie zdjęcia krok po kroku, aby ułatwić Ci zadanie.
Super pomysł i przepis na Święta Bożego Narodzenia!
Przygotuj rozczyn
Rozczyn: szklanka maki, szklanka wody, 1/2 opak. drożdży świeżych, wymieszaj odstaw na 20 min.
Szklanka pojemność 250ml
przygotuj CIASTO WŁAŚCIWE
- cały rozczyn
Do rozczynu dodaj: 3,5 szklanki mąki, 80 g masła, łyżkę soli, szklankę wody,
Wyrabiamy ciasto - robotem na prędkości 4 ( u mnie KitchenAid) około 18-19 minut- im dłużej tym lepszy finalny wypiek ;-)
Gotowe Ciasto umieść w misie okryj ściereczką, odgazowujemy dłonią po upływie 30minut, następnie dajemy mu wyrosnąć ponownie.
Z ciasta formujemy bałwanka - zdjęcia poniżej.
Układamy "na brzuszku" plastry szynki parmeńskiej, musztardę, gruszkę, ser camembert, ten pamiętaj naciąć nożem i pieczemy na jasnozłoty kolor.
Bałwanka możesz piec na kamieniu do pizzy lub na blaszce.
Czas pieczenia będzie uzależniony od wyboru metody.
Kamień do pizzy - temp. 240 - 260 stopni 15-17 minut.
Blaszka, grzanie dół- góra, 180 stopni czas 40 minut.
Stop masło w rondelku z garścią świeżych liści szałwii, posmaruj upieczonego bałwanka gotowe.
Danie możesz podać z sosem na bazie: maślanki, śmietany i musztardy miodowej.
Pyszne!
Karolina Smyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.