Dzisiaj mam dla Was kolejny pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, który zrobisz w czasie gotowania się makaronu. Proste składniki, dobre połączenia smaków i ulubiony kolor zielony na talerzu.
Lubię łączyć szparagi z dobrej jakości makaronem, oliwą z oliwek i masłem. W gruncie rzeczy do tej bazy możemy dodawać różne składniki, które wypełnią nam danie, podbiją smak lub wręcz przeciwnie jeszcze bardziej będzie ono delikatne.
Ja ostatnio mam "fazę" na gałkę muszkatołową, przyprawa, której kiedyś nie znosiłam, pewnie dlatego, że miałam ją tylko w zmielonej wersji. Od kiedy kupiłam całe "owoce" gałki muszkatołowej i ścieram ją na tarce to moje wyobrażenie o tej przyprawie zmieniło się całkowicie. I niewielki dodatek do dań z makaronu i zielonych warzyw robi fajną robotę.
Polecam!
MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ
- 2 porcje makaronu (u mnie z mąki durum)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 10 -12 szparagów
- parmezan wedle uznania
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, gałka muszkatołowa
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na połączeniu masła i oliwy z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, szparagi i cukinię, całość mieszaj co chwilę. Warzywa powinny się zeszklić, zmniejsz ogień i całość przesmażaj aż do momentu kiedy szparagi będą dobre. Warto szparagi przekroić na pół wzdłuż wtedy szybciej dojdą. Całość zajmuje około 5 - 7 minut.
Na patelnię dodaj odcedzony makaron, całość dokładanie wymieszaj.
Posyp startym parmezanem i gotowe!
Dodałam do makaronu ze szparagami i cukinią, młode pędy zielonego groszku. Oczywiście sprawdzą się różne zielone dodatki tj. natka pietruszki, młodziutkie liście rzodkiewki, mikrozioła czy liście chociażby świeżej bazylii, czy tymianku.
Polecam pyszne i proste!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń