marca 15, 2016

Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa.









Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. 
Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką.

Zapraszam!






składniki na ciasto drożdżowe:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku
- 1/3 kostki drożdży
-200-250 ml letniej wody
- 1/5 łyżeczki soli

WYKONANIE:
- najpierw wykonujemy roszczyn, tzn. mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz drożdże wlej troszkę wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut
- po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość.


FARSZ:

- 250 g mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka)
- 2 łyżki masła
- sól
- 2 białka

Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości. 
Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.




Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na blat, ku krawędzi nałóż farsz jak na zdj. po wyżej, następnie z roluj tak aby powstał długi walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki.



Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C.



Gotowe smacznego!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI