marca 01, 2021

FIT SZAKSZUKA - DIETA

 Wiosna, każdy jakoś bardziej zaczyna dbać o swoją formę. Do zdrowego stylu życia zachęcam Was wiele lat, dzisiaj kolejny FIT przepis, moja ulubiona szakszuka ale w wersji dietetycznej.

Będąc na diecie nie musisz wcale rezygnować ze swoich ulubionych smaków, ale nauczyć się je przygotowywać tak, aby miały mniej kalorii, ale aby były to pełnowartościowe posiłki, bogate w odpowiednią ilość białka. 

Do przygotowania fit szakszuki potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w domu, pomidory, przyda się passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, świeże zioła lub natka, jajka ekologiczne lub wiejskie. Do szakszuki możesz też użyć warzyw takich jak cukinia, papryka, chilli czy marchewka, w zależności czy szukasz opcji na śniadanie czy obiad. 

szakszuka










PRZEPIS NA FIT SZAKSZUKĘ

- przeciwzapalne składniki: cebula, czosnek, natka pietruszki, kurkuma, chilli, 

- jaja ekologiczne

- pomidory 2 szt

- passata pomidorowa około 100 ml


Na patelnię dodaj posiekany czosnek, trochę cebuli, pomidory, przyprawy i passatę, całość przykryj pokrywką i duś aż do miękkości.

Zrób wgłębienia w masie, wbij po jaju, przykryj pokrywką. Jaja muszą się gotować w masie pomidorowej, do momentu aż białka się zetną. Żółtko pozostawiamy płynne.

Na gotową szakszukę dodaj natkę pietruszki, kolendrę, koperek, świeżą cebulę.

Podawaj samą lub z chlebem w zależności od wartości energetycznej posiłku.


Jako danie obiadowe dodaj: paprykę, cukinię, bakłażana lub dynię, duś i dopiero dodaj jajka.

* możesz dodać np. kilka łyżek jogurtu naturalnego na wierzch, lub kilka kawałeczków białego era twarogowego, tak aby zgadzało Ci się makro w posiłku.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe FIT przepisy!


dieta, fit jedzenie, śniadanie, szakszuka, fit,



2 komentarze:

  1. Co by tu powiedzieć- jest smacznie, bez cukru, zdrowo i fit. SUper!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy. Nawet na diecie można sobie od czasu do czasu pozwolić na ciasto fit.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI