lipca 01, 2020

Sałatka z brokułami i schabem w pikantnym cieście! Idealna na garden party!



Lato w pełni i na obiady te jedzone w domu, jak i te spożywane na zewnątrz sprawdzają się najlepiej sałatki. Sałatki obiadowe, przygotowywane ze składników, które zapewnią Ci energię na cały dzień. Dzisiaj polecam Ci sałatkę, która gości u nas co roku w wakacje, jest prosta szybka i smaczna. Znajdziesz w niej pożywny makaron, możesz wybrać dowolną formę u mnie to penne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze i jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu.
To co? Robimy sałatkę?






PRZEPIS NA:


SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM



- 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych
- 1/2 ugotowanego na parze brokuła
- 4 -5 plastrów schabu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
- 80 ml śmietanki
- łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego
- kulka mozzarelli
- świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy
- garść orzechów włoskich lub migdałów


SOS CZOSNKOWY;

- 1/3 szklanki jogurtu skyr
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- łyżka majonezu lub serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- sól


Przygotuj sos:

w/w składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę, odstaw najlepiej na godzinę



Przygotuj sałatkę:

Makaron ugotuj al dente, brokuły ugotuj na parze i zalej zimną wodą, aby zachowały swój kolor. Odcedź szybko na sicie.

Z mąki, śmietanki, jajka i przyprawy zrób gęste ciasto. Schab potnij na mniejsze kawałki i każdy kawałek maczaj w cieście. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Kontroluj temp. smażenia, olej z czasem nagrzewa się jeszcze bardziej.

Na półmisek dodaj sos, makaron, brokuły, mięso, porwij na mniejsze kawałki mozzarellę, dodaj orzechy włoskie na wierzch (możesz je podprażyć na suchej patelni), dodaj dużo ziół i usmażone ciepłe mięso. Całość polej sosem czosnkowym.

Pyszne i proste danie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI