lipca 21, 2020

MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM



Przepyszne danie, młode marchewki ze szparagami, boczkiem i parmezan na roszponce. O losie jedyny jakie to jest przepyszne danie! Musicie to zrobić i spróbować, cały szkopuł tkwi w szczegółach, jak zwykle, całe danie pachnie nutą cytrusa, ma super teksturę jest chrupiące i takie rześkie i świeże!
Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad, lunch czy kolacja! Jest super pomysłem na imprezę, na grilla jako przystawka czy obiad. Proste, pyszne ale wysokokaloryczne, bo znajdziemy tu boczek i ser parmezan, więc uważajcie z ilością! Co by w boczki nie szło ;-)

Warte grzechu!

Mój pomysł na młode marchewki!




MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM


- około 10 młodych marchewek wybierz te małe o podobnym wyglądzie
- 10 -15 szparagów
- 4 grube plastry boczku surowego
- czerwona cebulka
- roszponka 4 garśćie
- cytryna
- świeże zioła: bazylia, macierzanka, tymianek, bazylia tajska
- parmezan
- migdały


Marchewkę obierz ze skórki, szparagi usuń zdrewniałe części, całość ugotuj na parze.
Ale ugotuj warzywa al dente, one nie mogą być rozciapałe. Mają być takie na ząb!
Na patelni wytop i usmaż boczek, zdejmij boczek i wrzuć na tłuszcz na 1 minutę ugotowaną marchewkę i szparagi.
Roszponkę wyłóż na talerz, ułóż marchewki, szparagi, wytopiony boczek, całość polej tłuszczem z patelni, dodaj bardzo cienko pokrojoną w pióra cebulkę czerwoną.
Dodaj starty na tarce parmezan i płatki migdałowe.

W miseczce wymieszaj sok z 1/2 soczystej cytryny, olej tłoczony na zimno np. słonecznikowy lub oliwę z oliwę, dodaj zioła, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, całość posól i dopraw pieprzem. Sosem polej sałatkę.

Pyszne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI