czerwca 21, 2020

Naleśniki pina colada! Kokosowo - ananasowe!




Ostatni przepis na naleśniki czekoladowo- kokosowe, bardzo się Wam spodobał, dlatego pomyślałam, że podzielę się z Wami moim przepisem na naleśniki PINA COLADA!

Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, ananasa i kokosa! To chyba taki kobiecy ulubiony smak, ale mój mąż też go uwielbia więc sama nie wiem, jak to jest, ale jedno jest pewne, te naleśniki uwielbiamy! Co ciekawe naleśniki pina colada, przygotowuje na trzy sposoby. Wszystkie według tego przepisu, oczywiście zdradzę Wam moje trzy patenty na nie. Co wchodzi w skład naleśników pina colada: kokosowe naleśniki, cieniutkie i aromatyczne, krem z prawdziwym kokosem i świeżym ananasem. Same naleśniki robi się bardzo łatwo i szybko!
Polecam na letni obiad lub jako pomysł na śniadanie weekendowe!



PRZEPIS NA NALEŚNIKI PINA COLADA



SKŁADNIKI 

NALEŚNIKI KOKOSOWE:

- 70 g mąki kokosowej (to nic innego, jak zmielony kokos)
- 450 -480 g mleka
 - 460 g wody gazowanej
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g olej rzepakowy
- łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Na wadzę ustaw miskę, wytaruj wagę i dodawaj każdy składnik na wadze, dzięki czemu nie musisz brudzić żadnych kubków do odmierzania składników ;-)
W/w składniki umieść w misie, wymieszaj do połączenia się składników i odstaw na 5 minut, w tym czasie mąka kokosowa napęcznieje. 
Całość dokładnie wymieszaj łyżką tzw. rózgą.
Rozgrzej dobrze patelnię do naleśników i smaż naleśniki.
Naleśniki smażymy na małym ogniu (na mniejszym niż standardowe) i około 15 -20% dłużej niż klasyczny naleśnik, wynika to z mniejszej zawartości glutenu w cieście.
Naleśniki obracamy szeroką łopatką.


KREM KOKOSOWY:

- 100 g mąki kokosowej
- 470- 500 g mleka
- 1 czubata łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 1 jajko
- 50 g cukru

W/w składniki umieść w rondelku i dokładnie wymieszaj rózgą.
Rondelek postaw na małym ogniu i ciągle mieszaj rózgą, masę zagotuj.

Ponadto:
- świeży ananas
- naturalny kokos w postaci chipsów (zamiennie wiórki kokosowe)

Ananasa obierz i potnij w drobną kostkę dodaj do kremu kokosowego, wymieszaj i nadziewaj naleśniki.



Naleśniki możesz podać na trzy sposoby:

- naleśniki z kremem kokosowo -ananasowym, polane ulubionym syropem np. klonowym i oprószone chipsami kokosa (warto je zrumienić na patelni są wtedy chrupiące)


- naleśniki możesz nadziać kremem i podsmażyć na oleju rzepakowym, nabierają wtedy super chrupkości. Na tej samej patelni możesz na łyżce masła przesmażyć pokrojonego w grubą kostkę ananasa, dodać łyżkę miodu, całość skarmelizować i podać posypane chipsami z kokosa.


- ostatni sposób podania to zapiekane naleśniki pina colada, w naczyniu ułóż naleśniki nadziane kremem kokosowo- ananasowym, dodatkowo posyp na nie dość sporo świeżego ananasa pokrojonego w kostkę i całość zalej sosem.
Sos: 200 ml mleka kokosowego + 100 ml mleka + 2 jajka + łyżka cukru kokosowego, całość wymieszaj rózgą lub zblenduj mikserem, zalej naleśniki i zapiecz na złoty kolor. 
Są wyborne! (temp. 180°C, czas 25- 35 minut, grzanie dół + termoobieg)



Wypróbuj również inne moje przepisy:


2. TARTA z truskawkami, krem budyniowym i bitą śmietaną


4. Risotto z ośmiornicą





9. Zielone pesto z grana padano i szparagami







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI