maja 16, 2020

Spaghetti ze szparagami i krewetkami w śmietanowym sosie z parmezanem.



Przepisy na szparagi to chyba moje ulubione receptury do przygotowywania wpisów na blogu. Szparagi od około 2 tygodni królują w mojej kuchni. Jem je codziennie w bardzo różnej formie, raz na śniadanie, raz na obiad a kolejnego dnia na kolację.
Szparagi, jako zielone warzywa są bardzo delikatne i wymagają dość krótkiego procesu obróbki termicznej. 
Szparagi najlepiej jest łączyć z prostymi składnikami, które nie zabiją ich smaku, a jedynie go wzmocnią lub uwypuklą.
Dlatego warto łączyć je z makaronem, ryżem czy kaszą, podawać z kromką pieczywa lub grzanką. Każde proste połączenie spowoduje, że to one będą pełnić główną rolę w daniu.
Szparagi lubią masło, oliwę z oliwek, jajko, jak i dodatek produktów mlecznych tj. śmietana czy jakiś kremowy ser.
Koniecznie korzystaj z tego cudownego okresu w maju i jedz szparagi ze smakiem!





PRZEPIS NA SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI W ŚMIETANOWYM SOSIE Z PARMEZANEM.

- 2 porcje makaronu spaghetti  (u mnie z mąki durum)
- masło/ oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 10-12 szparagów zielonych
- 1 spora marchewka
- 2 łyżki śmietany 30%
- około 15 krewetek tygrysich
- sól morska
- parmezan starty na tarce (około 3 łyżki)

- świeże zioła np. bazylia, lubczyk i inne mikrozioła- u mnie mikrolistki rzodkiewki
- pesto zielone domowej roboty (przepis wpis wcześniej)


WYKONANIE:


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni na połączeniu masła i oliwy z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, ma się tylko zeszklić. Nie może się przypalić bo będzie gorzki.
Dodaj od razu krewetki, posiekaną na bardzo cieniutkie plasterki na mandolinie marchewkę  i pokrojone na 1 cm kawałki szparagi (szparagi obrane i z odciętymi końcówkami).
Całość przesmażam przez 2 minuty, dodaje 100 ml wody i przykrywam pokrywką.
Duszę całość aż marchewka będzie miękka około 4-5 minut.

Jeśli nie masz mandoliny i nie masz, jak pokroić tak cienko marchewki. 
To w pierwszej kolejności na maśle + oliwa podsmaż marchewkę, jeśli będzie już lekko miękka dodaj krewetki i szparagi i postępuj dalej według receptury.


Dodaję śmietanę, zmniejszam - a tak na prawdę już wyłączam kuchnię indukcyjną, jeśli masz gazową to na minimum gaz, mieszam całość. Dopiero na samym końcu doprawiam, solą, pieprzem i ziołami. 
Dodaję na patelnię makaron, całość mieszam, tak aby makaron oblepił się sosem.
Na talerz wykładam porcję, łyżką dodaję kilka kleksów z pesto i ścieram na wierzch parmezan wedle uznania. 

Danie jest przepyszne, bardzo delikatne i jak dla mnie idealne na rodzinnym obiadek na szybko!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI