maja 22, 2018

Jak zrobić najlepsze naleśniki ze szparagami i jajkiem w koszulce?


Naleśniki ze szparagami i jakiem w koszulce! Trochę taki klasyk dzisiaj, bo jak szparagi to najlepiej z wiejskim jajem. A jak jajo to musi być płynne żółtko, bo takie najlepsze. Danie bardzo proste a jednak z charakterem i możecie nim zaskoczyć gości. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ. I klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem. Albo totalnie je masakruje, rozgotowując je i smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie.
No to już Wam Smykowa wszystko pisze!








PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM

- naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj
- pęczek szparagów
- kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej lub boczku
- jaja wiejskie
- szczypior
- masło i oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu

Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1  łyżeczki cukru. Gotujemy bez pokrywki przez 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody.
 Czekamy 4 -5 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szparagi dobrze odsącz z wody, mają się smażyć a nie dusić! Smażymy przez 3 do 5 minut pod sam koniec dodajemy syrop z agawy i dwie szczypty soli. 
Szparagami układamy na naleśnikach i polewamy sosem z patelni.
Jajko gotujemy tzw. jajko w koszulce.

Nie wiesz jak to zrobić? W rondelek wlej wodę, posól odrobinę, zagotuj, zmniejsz gaz lub wartość na płycie. Woda ma się pyrkolić (to babcine określenie hehehe), łyżką wodę wprowadź w silny wir. Jajko, które wcześniej wybijesz do malutkiej filiżanki, zgrabnym ruchem wprowadź do rondelka w środek tego wiru. cały czas delikatnie mieszaj łyżką aby woda ciągle wirowała. Jajko gotujemy przez około 3 do 5 minut w zależności od wielkości. Jajo wyławiamy łyżką cedzakową i tyle! Prościzna! ;-)

Na patelni po smażeniu naleśników podsmaż pokrojony boczek i obsyp nim całość, dodaj szczypiorek i gotowe!

Kto chętny?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI