maja 25, 2018

3 przepisy na dania z grilla, o których jeszcze nie słyszałeś!





Sezon grillowy w pełni! Słoneczna pogoda sprzyja spożywaniu posiłków na zewnątrz, na łonie natury. Grillowane jedzenie to zawsze dobry patent na obiad czy kolacje w gronie rodziny czy przyjaciół. Na grillu każdy z Nas lubi przygotowywać posiłki, które robią się same! No dobra prawie same ;-) takie, które zrobi w kilka chwil, będą smakowały każdemu w tym dzieciakom, ale będą też po prostu czymś nowym i atrakcyjnym. Każdy z Nas myśląc o grillu, od razu pomyśli – jak grill to musi być kiełbaska. I dokładnie tak jest, dobra jakościowo kiełbaska z grilla musi zawsze się pojawić na ruszcie. 


Dzisiaj mam dla Was aż trzy przepisy na pyszne propozycje grillowe i to takie, które zrobicie bez zbędnego wysiłku. Takie, które zaskoczą Waszych gości, a dzieciaki bardzo je polubią.







Podczas spotkań grillowanych zawsze staram się o trzy rzeczy:


- pierwsza to przede wszystkim wygląd stołu, staram się aby wyglądał ładnie i milo, ale nie zastawiam go najlepszą porcelaną i nie robię z niego wystawnej kolacji. Postaw na jednorazowe naczynia, teraz bez problemu znajdziesz je w pięknych wzorach, po skończonej imprezie nikt nie musi zmywać! Zamiast obrusu wybierz obrus z tworzywa sztucznego w fajny piknikowy wzór, gdy coś się rozleje czy ubrudzi jednych ruchem ręcznika papierowego doprowadzisz stół do porządku


- druga sprawa to zawsze staraj się wybierać produkty wysokiej jakości, postaw na prawdziwy i tradycyjny smak. Ja wybrałam produkty marki Balcerzak, są przede wszystkim smaczne i bardzo dobre gatunkowo. Wybrałam polską surową kiełbasę dojrzewającą, która sprawdzi się w wielu daniach, i zadowoli podniebienia najlepszych smakoszy. Idealna nie tylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami;  frankfurterki surowe wieprzowe dla dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków, z dodatkiem masła i właśnie odrobiny pieczonego jabłka, które zmienia w cudowny smak puree; a dla tradycjonalistów polską kiełbasę surową, którą podałam z grillowaną gruszką konferencją z dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku.


- trzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe, w maju u mnie na grillu nie mogło zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki.









PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ



- 2 opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak
- 4 gruszki konferencje
- 1/3 kostki fety
- zioła np. koperek, sprawdzi się też gałązka rozmarynu



Gruszki umyj, przekrój na pół i grilluj na złoty kolor. Kiełbasę ponacinaj i grilluj aż się zrumieni. Pamiętaj aby nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.



przepisy na grill, grillowe,





PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ
 

- 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak
- 15 malutkich młodych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- pęczek szparagów
- 6 ugotowanych jajek przepiórczych
- pęczek rzodkiewek
- dymka
- 1/3 kostki sera feta
- ogórek zielony
- koperek
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, ocet balsamiczny do smaku
Cebulę, ogórka, rzodkiewkę kroimy w talarki.  Szparagi obierz i albo podsmaż na patelni przed grillem, bądź grilluj na ruszcie przez 4 do 10 minut. Młode ziemniaki owiń grubą folią aluminiową i połóż na ruszcie. Grilluj około 45 minut aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w talarki. Szparagi kroimy na mniejsze części, gotowe ziemniaki na połówki, całość mieszamy ze sobą i polewamy obficie oliwą. Sałakę można jeść jako jedno danie, a może też służyć jako dodatek do grillowanej kiełbaski.






PRZEPIS NA FRANKTURTERKI Z GRILLA Z PUREE Z PIECZONEGO JABŁKA I ZIEMNIAKÓW

- 4 pieczone duże ziemniaki
- kilka grillowanych na ruszcie jabłek
- 3 łyżki masła
- kilka ząbków czosnku grillowanych na płycie
- sól
- frankfurterki surowe Balcerzak

Kiełbaski grillujemy na złoty kolor. Jabłka i ziemniaki do miękkości.
Z upieczonego jabłka ściągnij skórkę, odejdzie bez problemu, miąższ połącz z puree z ziemniaków, dodaj miąższ z pieczonego czosnku, dopraw solą i aby puree było kremowe dodaj łyżkę masła. Całość możesz rozgnieść widelcem i połączyć w jednolitą masę. Jest przepyszne! Na talerzyk nakładaj po łyżce puree, całym jednym pieczonym jabłku i po dwie frankfurterki. 
















Przy okazji grillowania i wspólnego ucztowania, wybierając produkty Balcerzak możecie wsiąść udział w Loterii promocyjnej i wygrać UWAGA terenowy samochód, a co  tydzień 3x 1000zł na zakupy w sieci Decathlon i 30x zestaw desek kuchennych. Wystarczy, że zarejestrujesz kod promocyjny wraz z paragonem na http://smakczekanaotwarcie.pl być może to Wam uda się wygrać, trzymam mocno kciuki, żeby właśnie tak było!


Smacznego!






2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI