lutego 05, 2018

SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO







SZYBKI LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY!

Dzsiaj mam dla Was propozycję na pyszny lunch, bądź kolację, prosta, smaczna i bardzo kolorowa sałatka. Jest lekka i zdrowa. Lubię takie jedzenie, dobrze się po nim czuje, nie obciąża żołądka i robi się ją ze składników, które zazwyczaj każdy z Nas ma w lodówce. 
Ja do sałatki wykorzystałam grillowana czerwoną paprykę, ale równie dobrze sprawdzi się pieczona w piekarniku, lub po prostu świeża. Użyłam również pieczonego czosnku, który podczas tego procesu obróbki cudownie się karmelizuje polany odrobiną miodu. Czosnek po upieczeniu nie jest już taki mocny w smaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd.
Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne listki pachnotki i bazylii. Całość wyszła pyszna!






SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO 


SKŁADNIKI:

- dwie garście mieszanki sałat "baby leaf"
- 1 jajko
- 2 łyżki ziaren dyni
- 1/2 grillowanej lub pieczonej papryki
- kilka ząbków pieczonego czosnku
- liście ziół: pachnotka, bazylia
- 1/2 dojrzałego awokado
- oliwa z oliwek
- odrobina świeżego chilli wedle uznania
- sól, pieprz
- syrop z agawy lub miód

Paprykę i czosnek polej oliwą i miodem wstaw na 25 minut do nagrzanego pieca do temp. 190 stopni C. 
Wodę zagotuj w rondelku, kiedy zacznie wrzeć wybij jajko na wrzątek (woda nie może zbyt mocno się gotować!), za pomocą łyżki wprowadź wodę wir, jajko gotujemy na malutkim ogniu około 2- 3 minut, co chwilę mieszając, aby woda wirowała.  Żółtko w jajku powinno pozostać płynne.
Jajo wyłów łyżką cedzakową.
Na mieszankę sałat wyłóż pokrojona upieczoną paprykę, dodaj pozostałe składniki, całość obsyp ziarnami dyni (możesz je dodatkowo uprażyć na patelni), polej oliwą z oliwek, syropem z agawy. Oprósz solą i posiekanym chilli.
Gotowe!

Podawaj ze zrumienionym pieczywem.




Więcej pomysłów na LUNCH BOXy znajdziesz TUTAJ ;-)

A w zakładce SAŁATKI możesz spróbować aż 100 przepisów ;-)








1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI