Naleśniki na maślance!

lutego 28, 2017

Naleśniki na maślance!




Naleśniki domowe z owocami!


Uwielbiam poranki, takie jak ten!

Śniadanie idealne dla dzieci i całej rodziny!




Brakowało mi tego słońca! brakowało mi tej energii! Wreszcie! Czuć wiosnę w powietrzu, za oknem mam błękitne niebo, a termometr pokazuje ponad 11 stopni C. I jak tu się nie cieszyć?Nawet poniedziałek nie jest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne!



JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI?


SKŁADNIKI:

- 2 małe filiżanki mąki tortowej
- 1 filiżanka mleka 1,5%
- 1 filiżanka maślanki
- 2 jajka rozmiar L
- 3 łyżki oleju rzepakowego 
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka klarowanego masła

W/w składniki wymieszaj za pomocą rózgi w misce. Odstaw ciasto na 30 minut do godziny.
Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Podaj z ulubionymi składnikami.



Życzę smacznego i cudownego dnia!

Zapraszam Was też na mój Insta ;-)

Buźka!



Migdałowa Księżniczka Bezowa..

lutego 25, 2017

Migdałowa Księżniczka Bezowa..


Migdałowa Księżniczka Bezowa..


Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette!


Tak chcę zaczynać każdy weekend!



#POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-)))

Zainspirowana wafelkami Lusette, postanowiłam przygotować obłędnie smaczny deser dla mojego Lubego. Myślałam o tym deserze przez trzy dni, dobierałam pieszczotliwie wszystkie składniki w myślach, dopracowywałam szczegóły, smak i wygląd deseru. Po tych trzech dniach wyklarował się przepyszny pomysł. Bardzo zależało mi aby deser był wyjątkowy, bo to i wyjątkowy dzień dla Nas.
Postawiłam na słodką bezę, która jest delikatnie krucha ale nie sucha, tylko lekko mięciutka w środku, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku, dodałam do niej całe płątki migdałowe, które nadały pożądanego aromatu, niczym z francuskiej cukierni. Krem do bezy chciałam aby był delikatny i puszysty. Uwydatniający smak pokruszonych mlecznych wafelków Lusette. Deser wyglądał i co najważniejsze smakował obłędnie! Jestem nim zauroczona! Przez chwilę można przenieść się do kulinarnego raju ;-)))






SKŁADNIKI


BEZA:

- 6 białek z jaj kurzych rozmiar L
- 2 szczypty soli
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki migdałowej


Białka z solą ubijamy na sztywno w szklanej misce. Piana musi być bardzo dobrze ubita. Dodajemy porcjami cukier, ciągle ubijając. Po odwróceniu miski "do góry nogami", masa musi być nadal bardzo sztywna. Dodajemy skrobię i mąkę migdałową, którą w masę wprowadzamy za pomocą tzw. rózgi, czynność tą wykonujemy bardzo delikatnie, tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi.
Przechodzimy do pieczenia a raczej suszenia bezy w piekarniku.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, rysujemy na nim okrąg, wielkości bezy jaką chcemy uzyskać, rozmiar patery. Najlepiej przyłożyć paterę i obrysować jej kształt ołówkiem. Wykładamy bezę łyżką, i formujemy jej kształt d dołu ku górze. 
Proces pieczenia (suszenia) bezy jest dość długotrwały, ale wart każdej minuty i sekundy! ;-)
Pierwsze 10 minut bezę wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom, temp. 120 stopni C.
Kolejne 2 godziny 100 stopni C.
Piekąc bezę, należy co 20 minut na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, tak aby para wodna wydostała się z piekarnika.
Bezę studzimy całkowicie.


KREM:

- 500 ml śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
- 2 łyżki serka mascarpone
- 5 wafelków Lusette- smak mleczny-  http://lusette.pl/
- łyżka syropu karmelowego (jeśli nie masz dodaj 2 łyżeczki cukru pudru)

Serek mascarpone wymieszaj z trzema posiekanymi wafelkami Lusette.
Śmietanę wyjmij z lodówki, wlej do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywną masę, na najwyższych obrotach.
Śmietana musi być bardzo dobrze ubita. Do serka mascarpone dodaj masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj. 
Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette.

Deser przechowujemy w lodówce.


Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika w oka mgnieniu, jest obłędnie dobra!
Smakuje obłędnie z filiżanką espresso.
Polecam Wam ją bardzo gorąco ;-)))

Życzę pięknego weekendu!




PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU


Trzymajcie za mnie z całych sił kciuki! ;-)))


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette


SZYBKI OBIAD: Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne!

lutego 25, 2017

SZYBKI OBIAD: Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne!




INDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! SZYBKI OBIAD


Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry do, którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować. I, jak ja się cieszę, że we mnie ta ciekawość ciągła za nowym smakiem. Sos jest po prostu obłędnie pyszny! Rewelacyjny, bardzo delikatny w smaku a zarazem aromatyczny i charakterny. Polecam Wam, dla mnie to strzał w dziesiątkę!



SKŁADNIKI:

- 2 udźce z indyka
- 2 - 4 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka fasol białej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 7 łyżek przecieru z mango (do kupienia w markecie, jeśli nie masz zmiksuj bardzo dojrzałe mango i dodaj łyżeczkę miodu)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- ostra papryczka do smaku
- sól
- max szklanka wody
- łyżka tajskiej pasty kokosowej

Indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni przez 10 minut, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Dodajemy przecier z mango, fasolkę i wodę. Zagotowujemy sos przez 10-15 minut.  Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy sos. W tym momencie dopiero doprawiamy solą do smaku. Gotowe!

Sos podałam z ugotowaną kaszą jaglaną i świeża szałwią, sprawdzi się też kolendra.

Smacznego i pięknego weekendu ;-)))



SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW!

lutego 22, 2017

SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW!



WEGETARIAŃSKIE DANIE!


PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW!

Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne i smaczne dla kobiet, ale również nasyci podniebienia mężczyzn, którzy jak wiemy bez mięsa, często nie wyobrażają sobie posiłków. To danie ma kilka ważnych zalet: jest bardzo sycące, bardzo aromatyczne, zdrowe, ma w sobie coś chrupiącego- a to lubimy wszytko, a w smaku nawiązuje do kuchni włoskiej- to co my Polacy lubimy najbardziej. Danie jest też bardzo proste w wykonaniu.
Zapraszam gorąco po przepis!


PRZEPIS NA DANIE:

- 2 porcje makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem PASTENA- OLE!
- 2-4 łyżki pokruszonego sera ferta (wybierz ten półtłusty)
- 4-6 łyżek orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duża pietruszka
- 2 małe marchewki
- 1 duży burak
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do polania warzyw
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 szczypty sumaku (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- odrobina chili
- 2 szczypty cynamonu
- sól
- 3-4 szczypty kurkumy



SZYBKI  OBIAD! I W DODATKU PYSZNY!


Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, bądź ósemki, jeśli są dość spore.
Blachę metalową wyłóż folią aluminiową, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp cynamonem, curry, kurkumą, solą, chilli, polej oliwą i miodem. Wstaw do pieca na 35-45 minut temp.  210 stopni C. Warzywa nie mogą się przypalić, mają się ładnie podpiec i na brzegach skarmelizować. Zaglądaj i kontroluj czas, każdy piekarnik troszkę inaczej piecze.
Na suchej patelni zrumień orzechy.
Makaron w między czasie ugotuj według instrukcji na opakwoaniu. Odcedź na sicie. Do garnka włóż z powrotem makaron i dodaj pastę z pomidorów i czosnku Ole. Całość wymieszaj.
Na talerz wyłóż makaron, ułóż upieczone gorące warzywa, posyp orzechami, pokruszoną w dłoniach fetą i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

Danie jest pyszne! Polecam Wam ten przepis gorąco!

Życzę Wam miłego dnia, smacznego obiadu i dużo słońca za oknem, co za tym idzie pozytywnej energii!




Zapraszam do zapoznania się z produktami marki Ole!



Została Ci kasza z obiadu? Zrób najlepsze wytrawne gofry!

lutego 21, 2017

Została Ci kasza z obiadu? Zrób najlepsze wytrawne gofry!




WYTRAWNE GOFRY Z KASZY JAGLANEJ!

W mojej kuchni nic się nie marnuje i powiem Wam, że najlepsze przepisy powstają w mojej głowie zazwyczaj wtedy kiedy lodówka świeci pustkami, bądź mam w niej tylko kilka składników i to zazwyczaj z pozoru do siebie nie pasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej i aromatycznej salsy warzywnej z dodatkiem pomidorów suszonych i świeżej zieleniny, sporą ilością łososia i rukoli, którą uwielbiam! Takie fajne, smaczne i tak banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe
Jestem pewna, że do tego typu dań będę często wracać, bo ja uwielbiam gofry. Ale staram się ich unikać ze względu na nadwyżkę kalorii, a już swoją nadwyżkę kilogramów po zimie mam hehehe, więc trzeba zwracać uwagę na to co i jak się je coraz bardziej aby znów dobrze się ze sobą czuć. Jak pewnie wiecie kasza jaglana ma silne właściwości antyoksydacyjne i można ją spożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie.
Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry!




JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY?

SKŁADNIKI:

-  1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (w osolonej wodzie)
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy
- 1 całe duże jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

w/w składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut
nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego
Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące.

SALSA WARZYWNA 

- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki żółtej
- 2 łyżki pomidorów suszonych w paseczkach
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- posiekana natka pietruszki

W/w składniki wymieszaj ze sobą.

PONADTO:

- garść świeżej rukoli
- 2 duże grube plastry wędzonego łososia


dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami


Sałatka na lunch do pracy!

lutego 19, 2017

Sałatka na lunch do pracy!


SZYBKI OBIAD
SAŁATKA DO PRACY!




Zdrowy i smaczny lunch do pracy lub szkoły

Dzisiaj chciałam Wam pokazać, jak w bardzo szybki, prosty i przede wszystkim smaczny sposób przygotować, kolorowy i aromatyczny lunch, który swobodnie możecie zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Ja, uwielbiam sałatkie, lubię jak coś chrupie, jak jest świeżo i zielono na talerzu. Ale wiadomo, że przed wyjściem z domu do pracy, nie mamy zbyt wiele czasu i najlepiej wtedy sprawdzają się sprawne rozwiązania. Dzisiejsza sałatka, jest lekka, ale zarazem sycąca. Nie ma w niej wzdymających produktów, są za to żywe barwy i warzywa pełne smaku. Do sałatki dodałam też odpowiednią porcję orzechów nerkowca i słonecznika, które to usprawnią naszą intelektualną pracę i poprawią krążenie.
Polecam!




SKŁADNIKI  NA 2 PORCJE:

- 4 garście mieszanki sałat
- 2 - 3 czubate łyżki pomidorów suszonych w paskach- Ole!
- 10-15 cebulek marynowanych złotych - Ole!
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 1-2 łyżki słonecznika
- 1/4 opakowania sera feta chudego
- 1/2 szpiczastej słodkiej papryki
- 4-5 łyżek grzanek pełnoziarnistych bądź pieczywo

Paprykę kroimy na cienkie plasterki.
Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Ser feta kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak.
Całość polej dressingiem.

dressing:

- sok z 1/4 cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól morska
 - 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

w/w składniki wymieszaj w filiżance łyżeczką na gładki klarowny dressing





Sałatka jest przepyszna! Pachnie i smakuje rewelacyjnie! Uwielbiam smak suszonych pomidorów! ;-))))


Zapraszam Was do zapoznania się z produktami "Ole" - Świat Warzywnych Przysmaków ;-)

http://www.wole-ole.pl/


Pięknego dnia Wam życzę!
;-)))





OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE

lutego 17, 2017

OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE




OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE

Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość dała spektakularny efekt. Ciasto warte grzechu. Ciasto warte zapisania i koniecznie wypróbowania. Jest to świetny pomysł na torcik dla całej rodziny na zbliżający się weekend. Ma tylko jeden mały minus- znika w oka mgnieniu ;-)))
Gorąco Was zapraszam na ten wpis!



  

 

Czekoladowy tort

CIASTO:

- 250 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 białko
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 150 g cukru pudru

WYKONANIE:

Żółtka oddziel od białek.
Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
Żółtka umieść w misce i ucieraj na puszystą masę z cukrem pudrem. Masa powinna być dużo jaśniejsza niż na początku ubijania, małymi porcjami dodawaj mleko i olej i dalej ucieraj.
Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy.
Następnie małymi porcjami dodawaj wymieszaną mąkę.
Białka ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy.
Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg.
Ciasto studzimy całkowicie.


KREM  

SKŁADNIKI:

- 150 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 75 g ajerkoniaku
- 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym

Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową.
Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami.
Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem.

DEKORACJA

- 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym
-  1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka

Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Łyżeczką polewamy brzeg ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Tort jest przepyszny, lekko wilgotny, bardzo czekolady, dzięki wafelkom świetnie chrupiący i bardzo, bardzo smaczny.
Polecam Wam gorąco!



Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki z całych sił ;-)))

Życzę Wam pięknego dnia i pysznej chwili zapomnienia z tym obłędnym tortem!


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette


GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ

lutego 17, 2017

GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ


GOFRY!




GOFRY Z ALGAMI I CZARNYM BZEM! 


Zielone gofry? O co chodzi? O zdrowie!
Algi są uważane za jedne z najzdrowszych roślin, sproszkowana spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka- bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm, chlorofilu, witamin z grupy B, i żelaza, a czarny bez, znają przede wszystkim nasze babcie i mamy. Jego unikatowe i przeciwzapalne właściwości pomagają, nie tylko w trakcie choroby, ale przede wszystkim wzmacniają nasz układ odpornościowy. W okresie wzmożonych zachorowań i przeziębień, jest to idealny produkt żywnościowy, dzięki któremu możemy zadbać o swoje zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały.
Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem super foods, tj. nasiona chia i spirulinę, podane z bombą witaminową - dżemem, że Łooo- Czarny Bez od Łowicz. Zacznijcie dobrze i pysznie ten dzień!




SKŁADNIKI NA ZDROWE GOFRY:

- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki mąki orzechowej
- 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny
- 2 łyżki nasion chia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich
- 3 białka
- 1 żółtko
- do smaku ksylitol
- łyżeczka soku z cytryny

do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez


WYKONANIE:

Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny.
Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy, na złoty kolor.
Podajemy gorące z dżemem z czarnego bzu. 
Gofry są bardzo fajnie chrupiące. Są przygotowane z mąk bez glutenu, będą więc idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy eliminują go z diety. 


Gofry bez laktozy i bez glutenu, z dużą dawką prozdrowotnych składników.

Na zdrowie!


Przepis zgłaszam do konkursu:
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI