Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie!

stycznia 29, 2017

Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie!



PLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI

Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać żywności, to ten przepis jest dla Ciebie. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną.
Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. 
Polecam Wam gorąco! 



Co zrobić z wczorajszych ziemniaków?

Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów, ja podaje przepis na najprostsze dwa warianty, które zazwyczaj robię. Jeden to placuszki na słodko podawane ze śmietanką i cukrem, do masy dodaje zawsze wtedy 2-3 łyżki białego twarogu, dzięki czemu placuszki są bardziej miękkie i słodsze. Do wersji wytrawnej możesz dodać np. podsmażoną posiekaną cebulkę bądź czosnek. Możesz też ich smak wzbogacić o świeży posiekany szczypiorek bądź inne ulubione zioła.


SKŁADNIKI:

-  1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę bądź dobrze rozgniecionych za pomocą łyżki, czy tłuczka. 
- 2 jajka rozmiar L
- sól, pieprz
- 3- 4 łyżki mąki pszennej w zależności od gatunku ziemniaków, a dokładnie tego jak bardzo są mączyste
opcja na słodko: 3-4 łyżki białego twarogu
opcja na wytrawnie: 1 mała, posiekana cebula podsmażona na maśle, bądź świeży, posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę do masy
- olej rzepakowy do smażenia

Z w/w składników zagniatamy jednorodną masę. W dłoniach formujemy zwarte kule, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Placuszki podajemy wedle uznania na słodko lub wytrawnie.



Życzę Smacznego!


Dziękuję za ponad 14 000 obserwatorów na Insta!
WOW! DZIĘKUJĘ ;-))




SURÓWKI DO OBIADU. PRZEPISY NA SAŁATKI.

stycznia 28, 2017

SURÓWKI DO OBIADU. PRZEPISY NA SAŁATKI.



GOFRY DOMOWEJ ROBOTY

stycznia 25, 2017

GOFRY DOMOWEJ ROBOTY



Gofry!

Dzisiaj przypominam Wam przepis na gofry, bo po publikacji zdjęć na Instagramie z goframi pytaliście o recepturę. Jest na blogu i to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jestem maniakiem gafrów i uwielbiam w niedzielne poranki zjeść gofra z dużą ilością owoców letnich, które wyciągam z zamrażalki, posypką z płatków migdałowych czy orzechów. Przypomina mi się od razu lato❤
Przepis na gofry znajdziecie: PRZEPIS NA DOMOWE GOFRY





Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne!

stycznia 20, 2017

Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne!


PRZEPIS NA OBIAD



Dzień dobry!

KROKIETY Z MIĘSEM


Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu w góry, wypatrywałam w każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich jak marchew czy pietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania.




JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM?

Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym.
Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku.


SKŁADNIKI:

CIASTO NA NALEŚNIKI


- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, zioła prowanasalskie
- 2 jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki oleju

W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Naleśniki smażymy na patelni non stick. 

FARSZ DO KROKIETÓW

- 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka)
- 2 ugotowane marchewki małe
- 1 ugotowana pietruszka mała
- 1/2 ugotowanej cebuli
- 2 jajka
- 2- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- ewentualnie posiekana natka pietruszki

w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera.

PONADTO:

- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej rzepakowy


  


Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz nakładamy na 75% naleśnika, robimy tak jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy od dolnego brzegu ku górze. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym.




SERNIK DO KAWY!

stycznia 19, 2017

SERNIK DO KAWY!




SERNIK CYTRUSOWY

Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest bardzo klasyczny w smaku i przypomina mi sernik mojej babci. Smakuje świetnie i jest łatwy w przygotowaniu.
Przy przygotowywaniu sernika powinniśmy zawsze pamiętać o tym by piec go w systemie grzanie dół i góra. Dzięki czemu sernik Wam nie popęka. Serników też nie powinno się zbyt napowietrzać aby nie rosły a
potem nie opadały. W tym przepisie jest jednak piana z białek i sernik trochę opadł po upieczeniu, ale dzięki napowietrzeniu jest puszysty. Polecam Wam, do kawki jak znalazł!




składniki na sernik:

- 1 kg białego sera tłustego
- 7 jaj rozmiar L
- 150 g masła
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- ziarenka z laski wanilii
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta




Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno z resztą ilości cukru, dodajemy do masy, jak i pozostałe składniki. Całość wylewamy do formy. Ja użyłam dużej tortownicy, ale zauważyłam, że serniki lepiej się pieką w formach porcelanowych. Czas pieczenia godzina i 10 minut, temp 160 stopni C, grzanie dół i góra.
Sernik po zakończonym czasie pieczenia pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu najlepiej na drugi dzień.




Życzę Wam smacznego!

Zapraszam do odwiedzin strony na Facebooku i Instagramie.
Więcej przepisów na serniki znajdziecie w zakładce SERNIKI 



Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem!

stycznia 17, 2017

Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem!

SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI I TUŃCZYKIEM


Cześć Wam, witam Was ponownie, po krótkiej nieobecności na blogu. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój pomysł na sałatkę z paluszkami krabowymi i tuńczykiem. To jedna z sałatek, które często przygotowuje na rodzinny stół. Sprawdzi się jako pomysł na kolację, szybki lunch do pracy, uczelnię, czy też jako sałatka na imprezę. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i smakuje wszystkim domownikom. Takich sałatek z majonezem robię dość sporo i różnych na wszelakie małe uroczystości rodzinne, ale jakoś nigdy nie mam okazji ich dla Was sfotografować, postanowiłam nadrobić zaległości w tej kwestii i podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Może przypadną Wam do gustu ;-))


Składniki:

- 1 opakowanie paluszków "krabowych"
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 torebeczka ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 4 ugotowane jajka rozmiar L
- majonez do wymieszania
- sól, pieprz

Jajka i paluszki rybne kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru  oleju.
Ryż po ugotowaniu studzimy całkowicie.
Groszek zielony odcedzamy na sicie.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Gotowe!

Smacznego!


Detoks. Smoothie. Dla zdrowia.

stycznia 13, 2017

Detoks. Smoothie. Dla zdrowia.



ŁATWE PRZEPISY NA KOKTAJLE


Detoks owocowo - warzywny

Po długich i obfitych Świętach, Sylwestrze i długim weekendzie z Trzema Królami, standardowo na wadze pojawia się 2 kg więcej. Większość z Nas wraz z Nowym Rokiem zakłada wiele nowych celów i postanowień, w tym między innymi: "Schudnę"! Ja już od jakiegoś czasu nie piszę w kalendarzu takich celów, bardziej skupiam się na swoim rozwoju czy też realizacji marzeń, które z pozoru wydają się nierealne. Myślę, że dla każdego z Nas zdrowy sposób żywienia powinien być normą, ale w takim "zdrowym" ujęciu. Co to znaczy? Znaleźć równowagę i umiar to najważniejsze, aby nie przeginać w żadną ze stron. Aby jednego dnia nie rzucać się na cukierki i chipsy a przez kolejne 6 dni jeść sałatę i gotowanego kurczaka. Aby przez dwa tygodnie nie objadać się tłustymi tortami i nie zajadać obfitych kolacji po 22:00, a potem przez dwa tygodnie ćwiczyć i jeść warzywa. Tak to już jest, że każdy z Nas ma lepszy i gorszy czas. Czasami jesteśmy bardziej zdyscyplinowani a czasami puszczamy oko i sobie folgujemy. Dla mnie (z wykształcenia jestem specjalistą ds. żywienia) , zdrowy styl życia to na pewno nie jest bycie na ciągłej diecie i jedzenie sałaty, kurczaka, i produktów "zero". Zdrowe odżywianie to przede wszystkim regularne posiłki, picie odpowiedniej ilości wody, ruch, sport i kupowanie produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych, ze sprawdzonych źródeł, czytanie etykiet ze zrozumieniem, minimalna wiedza o żywieniu, przygotowywanie posiłków w domu, zgodnie z zasadą wiem co jem, to również sezonowość w kuchni. Wiele rzeczy składa się na racjonalne odżywianie i dbanie o swoje zdrowie. Dzisiaj pokaże Wam kilka przepisów na pyszne i pełne antyoksydantów smoothie. Postarajcie się jeden posiłek najlepiej drugie śniadanie zastąpić takim koktajlem. Próbujcie wytrwać w tym postanowieniu tydzień, potem 2 tygodnie, a najlepiej miesiąc. Być może uda się Wam ten zdrowy nawyk wcielić w życie. Zachęcam do lektury.




DETOKS

PRZEPISY:

1. Smoothie z jarmużem

- garść jarmużu
- 1 szklanka wody mineralnej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 jabłka wraz ze skórką
- szczypta chilli

w/w zmiksuj, pijemy od razu

2. Smoothie szpinak- jarmuż


- szklanka wody z młodego kokosa
- po garści jarmużu i szpinaku
- 1/2 gruszki
- sok z 1 pomarańczy

w/w zmiksuj, pijemy od razu

3. Smoothie malina -kokos


- 3/4 szklanki zamrożonych malin (muszą się rozmrozić)
- 1/2 szklanki wody z młodego kokosa
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 1 łyżka żurawiny kanadyjskiej
- szczypta kurkumy i imbiru

w/w zmiksuj, pijemy od razu

4. Koktajl imbirowa malina


- 3/4 szklanki malin
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- świeży imbir plaster
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 małego jabłka

w/w zmiksuj, pijemy od razu

5. Zielona gruszka smoothie


- 1 gruszka wraz ze skórką
- garść jarmużu
- garść szpinaku
- sok z 1 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka wody
- szczypta kurkumy, chili
- 1/2 banana


Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania.
Dzisiejsze propozycje bazowały na kilku produktach, aby pokazać Wam że przy zakupie kilku produktów w sklepie przez tydzień możecie codziennie przygotować sobie nowy koktajl. 
Mam nadzieję, że skorzystacie z moich przepisów, życzę Wam smacznego!



Na zdrowie!

Pozdrawiam Karola!







SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI. PRZEPIS

stycznia 12, 2017

SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI. PRZEPIS


Szarlotka na ciepło z jagodami i malinami! PRZEPIS!


Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i pewnie o tym wiecie bo wspominałam to już nie raz. Mimo tego, że to nie jest to żadne wyszukane ciasto, to bardzo je lubię. Uwielbiam jabłka o każdej porze roku, lubię cynamon i ciasto kruche. I szarlotka gotowa! Najlepszą szarlotkę z życiu jadłam kiedyś na Murowańcu (schronisko w Tatrach), niestety trafiłam tylko raz na taką na prawdę wyjątkową, miała w sobie jabłka krojone z plasterki i takie prażone, była możliwość zamówienia jej z jagodami i kwaśną śmietaną ;-))) I ja do dziś wspominam tą szarlotkę! Pyszną jadłam też w schronisku przy zejściu z Wołowca. W ogóle jakoś najlepsze szarlotki jadam w górach - Tatrach. Nigdzie indziej nie smakują mi tak dobrze jak tam, może to za sprawą kilometrów w nogach, a może widoków, nie wiem. Ale na pewno chodzi o smak! Dzisiaj też pyszna szarlotka, bo nietuzinkowa z dodatkiem malin i jagód. Wyszła przepyszna! Ciasto tak kruche aż się chce od razu dokładkę!




Jak zrobić szarlotkę w domu?

CIASTO KRUCHE

Ciasto na szarlotkę, jest ciastem kruchym. Ciasto takie charakteryzuje się określoną proporcją tłuszczu do mąki i żółtek. Tłuszcz jaki powinniśmy wybrać to oczywiście masło. Im lepszej jakości tym lepiej. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Ciasto kruche zagniatamy bardzo szybko, dodajemy zawsze wszystkie składniki mocno schłodzone. Im więcej żółtek, tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche, bardziej smaczne. Najlepszy rezultat osiągnięcie gdy proporcja masła do mąki będzie 1:2 tj. na każde 100 g masła 200 g mąki. Na kostkę masła tj. 200 g, używać powinniśmy minimum 5 żółtek.




PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

SKŁADNIKI:

MASA JABŁKA-MALINY

- 6 jabłek
- 350 g malin mrożonych
- 6 - 8 łyżek cukru

Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść je w rondlu wraz z cukrem. Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować.
Masę studzimy.
Wykładamy na formę wlepioną ciastem.


Na ciasto:

-  150 g masła
- 300 g maki pszennej
- 6 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
 - opcjonalnie łyżka śmietany

ponadto: szklanka jagód i cukier puder

Składniki na ciasto, szybko zagniatamy. Ciasto schładzamy w zamrażalniku przez 12-15 minut. 3/4 ilości ciasta wylepiamy formę i od razu wylewamy masę z jabłek i malin. Posypujemy jagodami. Na wierzch układamy kratkę z ciasta. Pieczemy przez godzinę w temp. 160-170 stopni C.

Ciasto po upieczeniu troszkę studzimy, powinno być jeszcze lekko ciepłe i możemy podawać.

Bo szarlotka najlepsza na ciepło!


Posyp cukrem pudrem ;-)))

GOTOWE!

Smacznego!!!


ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN.

stycznia 09, 2017

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN.



Zupa krem z dyni i warzyw korzennych z podsmażanym jarmużem i ziarnistą posypką!
Rozgrzewająca zupa na zimę!

Podczas zimy i takich silnych mrozów jak teraz te, które panują w naszym kraju, najchętniej zjadamy ciepłe, pożywne i rozgrzewające posiłki. Dla mnie od zawsze numer jeden na takie mrozy jest rozgrzewająca zupa z dyni i korzennych warzyw takich jak: marchewka i pietruszka. Podana z dawką zdrowych olejów zawartych w ziarnach słonecznika, dyni i płatków migdałowych, podana z chrupiącym lekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo pożywna ale lekka w formie. Ma gęstą formę zupy krem. Podawać możemy ją z grzankami z pieczywa bądź kromką chleba. Jest to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny w tym dla dzieciaków, które lubią jak coś chrupie ;-). Polecam Wam rozgrzewającą zupę z dyni na zimę!


JAK PRZYGOTOWAĆ ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ KREM Z DYNI?

Do przygotowania zupy krem potrzebujemy zaledwie kilku składników. Marchewki, pietruszki, czosnku, chili, dyni piżmowej w postaci puree. Chrupiącą posypkę przygotujemy z ziaren takich jak: słonecznik, dynia, możemy też wykorzystać: płatki migdałowe, orzechy laskowe, nerkowca czy ewentualnie zrobić grzanki z czerstwego pieczywa. Jako zdrowy i zielony dodatek wykorzystałam jarmuż.
Sprawdźcie listę składników i przygotujmy zupę- krem z dyni.





SKŁADNIKI:

- 2 szklanki puree z dyni piżmowej ( jeśli nie masz gotowego puree z dyni, dynię pokrój na ósemki, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na blaszce, wstaw do pieca na pół godziny, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj blenderem)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- chili wedle uznania
- 1/2 cebuli lub 2 małe szalotki
- sól
- 1 rosołek - kostka 
-  3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu
- 1-2 łyżeczki curry
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cm korzenia imbiru

W wysokim garnku rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekany czosnek, przyprawy, cebulę i imbir.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, duś 12-15 minut pod przykryciem.
Dodaj puree z dyni i 1 szklankę wody.
Całość gotuj przez 15 minut.
Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj śmietanę dopraw solą. Zagotuj.




PONADTO:

- 3 garście jarmużu
- 1/2 szklanki mieszanki ziaren: dyni, słonecznik i płatków migdałowych
- płatki czosnku bądź suszony czosnek
- oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmaż jarmuż z czosnkiem, przez około 2 minuty.
Na suchej patelni zrumień, co chwilę mieszając ziarna.

Gorącą zupę nalewaj na talerze, dodaj po 2 łyżki jarmużu i 2 łyżeczki mieszanki ziaren.
Gotowe!



SMACZNEGO!

ŻYCZĘ DUŻO SŁOŃCA I CIEPŁYCH DNI!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI