grudnia 16, 2017

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ




Święta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami,  czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi grzybami, z dodatkiem ziaren jałowca i kilku łyżek Optimy, która nadaje odpowiednią gładkość i kremowość daniu. Kapusta jest przepyszna, bardzo aromatyczna, delikatna i wykwintna za razem. Poprzez dodatek słodkich smaków w postaci suszonych daktyli i śliwek, jej smak jest zrównoważony. Smak słodki podbija kwaśny.
To danie na pewno zasmakuje Waszym bliskim podczas wieczerzy wigilijnej, koniecznie zapiszcie na liście do zrobienia, mnie do stworzenia tego dania zainspirowała akcja kulinarna z marką Optima – OPTYMALNE ŚWIĘTA, której celem jest pokazanie pysznych ale zdrowych świątecznych dań. Takich, które można jeść ze smakiem bez obawy o zbędne kilogramy, takich po których lista noworocznych postanowień może będzie ciut krótsza.  Moja propozycja idealnie wpasowuje się w ramy akcji, danie jest nie tylko niskokaloryczne, ale również zadbałam aby było bogate w witaminy i błonnik, dzięki, któremu na pewno poczujecie się lekko w te Święta.
Życzę Wam smacznego!








PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ


- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 szalotka
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka wędzonych śliwek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 500g mrożonych prawdziwków
- 4 łyżeki Optimy
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 7 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich

Na Optimie podsmaż posiekaną szalotkę i rozmrożone prawdziwki. Dodaj kapustę kiszoną wraz z sokiem, przyprawy i śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając  500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem.
Danie ma ten mój specyficzny smak, który uwielbiam, a to za sprawą wędzonej śliwki, która nadaje bardzo charakterystycznego smaku, a dodatek żurawiny sprawia, że smak kwaśny jest zdecydowanie bardziej wykwintny.
Jeśli chcecie poznać inne optymalne dania na zbliżające się Święta koniecznie zajrzyjcie na stronę optymalne wybory.pl, gdzie znajdziecie pyszne przepisy blogerów kulinarnych biorących udział w akcji z Optimą.










1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI