września 06, 2017

RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA




Rustykalna tarta crostata

Sezon na przepyszne i nasycone słońcem owoce trwa w najlepsze. To właśnie teraz smakują one najlepiej, są bardzo soczyste i słodkie. Bardziej aromatyczne. Lubię koniec lata i początek nadchodzącej jesieni bo mamy do wyboru całe spektrum owoców, moje ulubione to jabłka, gruszki i śliwki. Ale chyba przede wszystkim maliny! O tak! Maliny jesienne to najlepsze co Nas może teraz spotkać. Miałam ochotę na proste i nieskomplikowane ciasto z owocami. I nagle przypomniała mi się crostata. To bardzo proste ciasto, pozwalające Wam użyć dowolnych owoców. Nawet nie musicie mieć blaszki do pieczenia. Ciasto idealne do kawy czy kubka z gorącym kakao.


SKŁADNIKI:

ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
-1 łyżka jogurtu naturalnego
+ mąką do podsypywania

W/w składniki zagniatamy szybko w elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

Dodatkowo:

- sezonowe owoce: śliwki, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, borówki, jabłka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

Ciasto rozwałkuj na cienki blat, ułóż na blaszce do pieczenia, poukładaj owoce, pokrojone w cienkie plasterki.
Tak jak tutaj:


Brzegi ciasta zawiń do środka. 



Ciasto pieczemy na złoty kolor.
Temp. 170- 180 stopni C, czas pieczenia: 1 godzina

Ciasto możesz podać z gałką lodów waniliowych, bądź oprószone cukrem pudrem.




Pyszne i proste!


Jeśli post spodobał Ci się to proszę:
Udostępnij u siebie na Facebooku!

Bardzo dziękuję!






3 komentarze:

  1. Karolino, uwielbiam takie tarty a Twoja, w wersji na bogato, tym bardziej mi się podoba :). Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to wygląda jak namalowane! :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI