maja 06, 2017

UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI!


CIASTO NA WEEKEND


UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI!


Mamy znowu weekend, to oczywiście czas na słodkości. Czas na słodki wypiek. Proste i szybkie ciasto, z owocami i czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. 
Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana. 
Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje.







PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki pszennej babuni
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 135 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 łyżek kuleczek czekoladowych ( ewentualnie drobno posiekana czekolada)
- 4 duże jajka
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2- 3 łyżki malin
- 2 -3 łyżki borówek
- łyżka jagód
- 2 -4 łyżki jeżyn
- łyżka śmietany 18%
- 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych)

dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta







WYKONANIE:


- żółtka oddziel od białek
- do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier, całość miksuj blenderem przez 7 minut
- mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą
- białka ubij na sztywno z solą
- do miski z mąkami dodaj masę z olejem, dokładnie wymieszaj, łyżką, ciasto jest gęste, dokładnie mieszaj do samego dna miski, dodaj powidła i wymieszaj
- dodaj pianę z białek i delikatnie ją wprowadź, dodaj czekoladę
- do wysmarowanej olejem blaszki przelej masę, na wierzch dodaj owoce, pamiętaj nie przesadź z ilością owoców, bo ciasto Ci nie wyrośnie! Trzymaj się przepisu, a będzie idealne.
- ciasto pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temp 170 stopni C 
- grzanie piekarnika: dół
- na środkowej półce






CIASTO STUDZIMY NA KRATCE

Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy ciasto z blaszki.
Posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe!

Przepyszne ciacho!
Gorąco Wam polecam!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI