maja 23, 2017

Kaszotto z botwinką!




BOTWINKOWE KASZOTTO JAGLANE

Propozycja bardzo wiosenna, bardzo lekka i smaczna. Na początku sądziła, że bardziej dla Pań, ale mój mąż jedząc to kaszotto, powtórzył ze trzy razy: "Jeju, ale to dobre!" heheh. Myślę, że danie dla całej rodziny!
Podstawą tego dania jest dobra botwinka, świeża i ładnie pachnąca. Dobrej jakości kasza jaglana, raczej odradzałabym te w torebeczkach. Kaszotto zrobicie bardzo szybko, nie jest trudnym daniem. Jest też świetną propozycją dla wszystkich tych, którzy są na diecie, bądź chcą być fit.
Polecam!





PRZEPIS NA KASZOTTO Z BOTWINKĄ

SKŁADNIKI:


- 200g kaszy jaglanej dobrej jakości
- 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek bądź masła (jeśli jesteś na diecie, ogranicz tą ilość do minimum)
- 120 ml jogurtu (jeśli nie jesteś na diecie użyj śmietany)
- woda
- sól, pieprz




Przygotuj rondel z grubym dnem.
Do rondla wlej oliwę, dodaj utarty w moździerzu czosnek i szalotki (możesz też dodać świeżą bazylię). Ciągle mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
buraczki umyj i obierz ze skórki jeśli to konieczne, dodaj do rondla, duś 2-3 minuty, dodaj suchą kaszę jaglaną i podsmażaj przez 2-3 minuty.
Dodajemy 3/4 szklanki wody i mieszamy, co jakiś czas, czekając aż kasza wchłonie wodę. 
Posiekaj botwinkę. Liście odłóż osobno, łodygi pokrojone dość drobno dodaj do rondla.
Dodaj kolejne 3/4 szklanki wody i ciągle mieszaj, tak aby kasza się nie przypaliła.
Doprawiamy solą i pieprzem, możesz też użyć ziół.
Dodajemy jogurt lub śmietankę, aby potrawa była bardziej kremowa. Dodajemy połowę ilości posiekanych liści botwinki. 
Całość mieszamy i zagotowujemy. Gdy mamy pewność, że kasza i buraczki są miękkie, wykładamy na talerze. Pozostałą ilością posiekanych liści botwinki posypujemy danie.
Kaszotto możesz dodatkowo zaostrzyć posypując je np. parmezanem, lub polać łyżką palonego masła.



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI