kwietnia 27, 2017

JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-)))




DELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI!


ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD!

PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI!




Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne!



JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI?

Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio w formie nagrania pokazywałam Wam, na moim profilu na Instagramie:


- szparagi najbardziej cenione ze względu na smak to szparagi białe
- zawsze wybieramy jak najgrubsze szparagi
- szparagi trzymając w dłoniach przełamujemy, wyrzucamy zdrewniałą część
- nigdy nie gotujemy szparagów w pozycji poziomej
- główka szparaga jest najdelikatniejsza, i powinna dochodzić na parze
- szparagi smakują najlepiej podsmażone na maśle
- szparagi gotujemy krótko
- jeśli chcemy aby zachowały ładny kolor nigdy nie gotujemy ich pod przykryciem
- szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki).


PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI


SKŁADNIKI:

- 1 golonka z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 dużej cebuli
- 1/4 pora
- pęczek szparagów zielonych
- 150 ml mleka 3,2%
- 1 szklanka suchego makaronu
- 4 litry wody
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła


Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę gotuj 40 minut. Szparagi przełamujemy, obieramy obieraczką ze skórki. Odkrawamy około 5- 6 cm kawałki szparagów z główką i odkładamy na bok. Pozostałą część szparaga kroimy na 2 cm kawałki.
Szparagi (kawałeczki 2 cm) podsmażamy chwilę na maśle dodajemy do wywaru, dodajemy również makaron. Gotujemy 12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mleko (możesz też użyć śmietany). Całość zagotowujemy.
Główki szparagów podsmażamy na maśle i wykładamy na podaną zupę w talerzach.
Gotowe!

Smacznego!

ZUPA JEST PRZEPYSZNA!

KONIECZNIE ZRÓBCIE ;-))))


2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI