lutego 22, 2017

SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW!



WEGETARIAŃSKIE DANIE!


PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW!

Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne i smaczne dla kobiet, ale również nasyci podniebienia mężczyzn, którzy jak wiemy bez mięsa, często nie wyobrażają sobie posiłków. To danie ma kilka ważnych zalet: jest bardzo sycące, bardzo aromatyczne, zdrowe, ma w sobie coś chrupiącego- a to lubimy wszytko, a w smaku nawiązuje do kuchni włoskiej- to co my Polacy lubimy najbardziej. Danie jest też bardzo proste w wykonaniu.
Zapraszam gorąco po przepis!


PRZEPIS NA DANIE:

- 2 porcje makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem PASTENA- OLE!
- 2-4 łyżki pokruszonego sera ferta (wybierz ten półtłusty)
- 4-6 łyżek orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duża pietruszka
- 2 małe marchewki
- 1 duży burak
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do polania warzyw
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 szczypty sumaku (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- odrobina chili
- 2 szczypty cynamonu
- sól
- 3-4 szczypty kurkumy



SZYBKI  OBIAD! I W DODATKU PYSZNY!


Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, bądź ósemki, jeśli są dość spore.
Blachę metalową wyłóż folią aluminiową, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp cynamonem, curry, kurkumą, solą, chilli, polej oliwą i miodem. Wstaw do pieca na 35-45 minut temp.  210 stopni C. Warzywa nie mogą się przypalić, mają się ładnie podpiec i na brzegach skarmelizować. Zaglądaj i kontroluj czas, każdy piekarnik troszkę inaczej piecze.
Na suchej patelni zrumień orzechy.
Makaron w między czasie ugotuj według instrukcji na opakwoaniu. Odcedź na sicie. Do garnka włóż z powrotem makaron i dodaj pastę z pomidorów i czosnku Ole. Całość wymieszaj.
Na talerz wyłóż makaron, ułóż upieczone gorące warzywa, posyp orzechami, pokruszoną w dłoniach fetą i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

Danie jest pyszne! Polecam Wam ten przepis gorąco!

Życzę Wam miłego dnia, smacznego obiadu i dużo słońca za oknem, co za tym idzie pozytywnej energii!




Zapraszam do zapoznania się z produktami marki Ole!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI