Prosty pomysł na figi!

sierpnia 31, 2016

Prosty pomysł na figi!


Sezon na figi właśnie wystartował i warto z niego korzystać od razu, nie czekać na tańsze opcje i nie kombinować. Dlaczego? To proste jest za krótki, żeby nie korzystać z niego od razu. Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone.
Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów na wykorzystanie fig.
Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże pysznych pomysłów na figi.
Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem z cytryny i posypcie posiekanym koperkiem, doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut. 
Na kromki chleba wyłóżcie dowolną ulubioną sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi.
Gotowe!

Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. 
Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę.
Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki

Życzę smacznego!


Rolada biszkoptowa z malinami

sierpnia 30, 2016

Rolada biszkoptowa z malinami


ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI



Buzia aż sama się uśmiecha na widok takich pyszności ;-)). Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować, nie ma sensu ich miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne ciasto, w rzeczywistości to ciasto robi się jakieś 12 minut, potem piecze, a na drugi dzień robi dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą śmietaną, bo lubię gdy są delikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. 

Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje latem. Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Serdecznie Wam polecam, zrobicie i będzie często wracać do tej wspaniałej wysokości- Malinowej Rolady z Bitą Śmietaną.




SKŁADNIKI NA CIASTO:

JAK PRZYGOTOWAĆ ROLADĘ BISZKOPTOWĄ


ROLADA BISZKOPTOWA:

- 3 jajka L
- 120 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli kuchennej. Dodaj cukier i ponownie ubij na sztywno, dodaj następnie żółtka i ręcznie delikatnie je rozprowadź trzepaczką. Przez sitko przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Trzepaczką rozprowadź równomiernie masę.
Masę wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bardzo ważne abyś ciasto równomiernie rozprowadziła po całej powierzchni.
Wstaw do pieca. Pieczemy na jasny złoty kolor do suchego patyczka.
Temp. 160 stopni C. Pieczenie dół + termoobieg.
Czas u mnie od zimnego piekarnika 24 minuty.
Ciasto po upieczeniu od razu jeszcze gorące wyjmujemy z blaszki jednym energicznym ruchem.
Wyjmujemy na blat wierzchem do dołu. Delikatnie odrywamy papier, tak aby nie uszkodzić rolady.
Gdy cały papier już zostanie odklejony odkładamy go na rozłożoną ściereczkę bawełnianą. Na papierze ponownie umieszczamy blat ciasta i rolujemy wraz z papierem i ściereczką w rulon, tak jak zwykłą kartkę papieru. Roladę zaczynamy zwijać od węższego boku prostokąta, wtedy będzie ona grubsza i szersza. Tak zwiniętą roladę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.



MASA DO ROLADY Z MALINAMI:

- 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30%
- 1/4 pudełeczka malin
- świeża mięta dla złamania smaku
- opcjonalnie płaska łyżeczka żelatyny instant do deserów

Maliny umyj i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
Bitą śmietanę mocno schłodź w lodówce (jeśli kupiłaś nie z lodówki, to śmietankę włóż na 40 minut do zamrażalnika). Ubij na sztywno, mikserem na najwyższych obrotach. Pamiętaj ubijając śmietanę obracaj miskę tylko w jednym kierunku. 
Do śmietany nie dodałam już cukru, ponieważ biszkopt jest już bardzo słodki (dodaliśmy 120 g cukru), jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz dodać łyżkę cukru pudru. Jednak odradzam, ciasto będzie za słodkie (chyba że masz bardzo kwaśne maliny).
Roladę bardzo delikatnie rozwijamy smarujemy całą od środka bitą śmietaną, układamy maliny i zwijamy tworząc roladę.
Wierzch rolady posmarowałam bitą śmietaną (dosłownie odłożyłam 1 łyżkę na posmarowanie całej z zewnątrz) udekorowałam malinami i świeżą miętą. 
Roladę przechowujemy w lodówce szczelnie zamkniętą, bądź owiniętą folią aluminiową maxymalnie 3 dni, jeśli tyle dotrwa ;-).

Życzę Wam smacznego!

Koniecznie zostaw komentarz, czy przepis przypadł Ci do gustu. 

Jeśli masz ochotę, będzie mi niezmiernie miło i z całego serca z góry dziękuję, udostępnij ten post na swoim Facebooku ;-))))

Pięknego dnia!



Sałatka z kurczakiem

sierpnia 29, 2016

Sałatka z kurczakiem


Nasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą, sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami nadszedł czas na tropikalne smaki.
Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej. Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść sałatki na obiad lub kolację, a w lato sięgam po nie jeszcze częściej, warzywa i owoce są na wyciągniecie ręki na każdym bazarku czy straganie, dlatego tak łatwo w kilka chwil stworzyć obłędnie dobre jedzenie. Pamiętajmy aby posiłek zawierał pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i sporą ilość witamin. Zamiast zwykłego pieczywa, sałatkę podałam z podzieloną na mniejsze porcje tortillą, która nadała fajnej i ciekawej formy. Sałatka z dodatkiem kurczaka to bardzo częsty wybór, niestety zazwyczaj jest ona w bardzo standardowych połączeniach typu pomidor i ogórek, i wcale nie mówię, że to źle bo sama często tak jem, ale dzisiaj chciałabym Was przekonać aby kurczaka połączyć z czymś nowym, bardziej aromatycznym, soczystym, kolorowym i bardzo smacznym. Sałatka wygląda dość tropikalnie i powiem Wam, że jej smak właśnie bym tak określiła, jako soczysty i orzeźwiający. Jak dla mnie, ta sałatka to strzał w dziesiątkę, polecam Wam ją na obiad, do pracy i na spotkanie w ogrodzie ze znajomymi.
Zerknijcie na listę składników.



SKŁADNIKI:

- 1 filet z kurczaka w glazurze miodowej
- 2 garście ulubionej mieszanki sałat
- 1/4 dojrzałego melona
- 1/4 dojrzałego i soczystego mango (powinno być miękkie i bardzo pomarańczowe, inne się nie nadaje)
- 1/2 awokado (wybierz dojrzały owoc)
- świeże zioła: melisa, bazylia bądź mięta

dressing: 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki bądź pomarańczy, sól, odrobina chili w proszku (w zastępstwie możesz użyć imbiru świeżego, bądź pominąć ten składnik jeśli wolisz delikatniejsze dania)


Awokado i melona kroimy w podłużne paseczki. Mango w kostkę- dość spore kawałki. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałeczki. Sałatę dokładnie umyj i wysusz na ręczniku papierowym. 
Na talerzu, bądź w salaterce, ułóż sałatę i pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem.
Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków.
Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często po nią sięgać.
Dajcie znać w komentarzach czy przepis przypadł Wam do gustu.
Jeśli macie jakieś propozycje, sugestie z czym chcielibyście abym przygotowała sałatkę dajcie znać w komentarzach pod postem bądź na Facebooku- SmykWKuchni, a ja spróbuję sprostać Waszym wymaganiom ;-)))

Jeśli z chęcią zjadłabyś taką sałatkę udostępnij proszę przepis na swoim Facebooku, z góry Ci za to bardzo dziękuję ;-*




Jak zrobić kurczaka w glazurze miodowej?

sierpnia 28, 2016

Jak zrobić kurczaka w glazurze miodowej?




Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepysznym przepisem na kurczaka w glazurze miodowej.
To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni.
Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega na tym, aby był on soczysty, ale zarazem miał błyszczącą i delikatnie chrupiącą powierzchnię. W przypadku przygotowywania kurczaka ze skórką jest to dość proste, ale filety z piersi kurczaka są bardzo chudym mięsem i taki efekt jest trudniej uzyskać. Dlatego właśnie polecam Wam przygotowanie piersi z kurczaka w glazurze miodowej. Raz zrobicie i będziecie wracać do tego przepisu często. Ten przepis na kurczaka jest idealnym rozwiązaniem na obiad dla dzieci, dużo białka, mało tłuszczu i w dodatku bardzo smacznie.
Zapraszam Was do wspólnego gotowania, zobaczcie poniższą listę składników.

SKŁADNIKI:

- 2 filety z kurczaka
- mieszanka przypraw: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, oregano (wszytko utarte w moździerzu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Filet z kurczaka umyj i osusz, podziel na porcje. Każdą porcję natrzyj przyprawami i zacznij smażyć na oliwie z każdej strony po 30 sekund, po to aby zamknąć w mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, sos wyparuje a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć), każdą porcję kurczaka staraj się dokładnie obtaczać w sosie, dy mięso zostanie ładnie pokryte glazurą zdejmij je z patelni. Danie jest gotowe! Dodaj ulubione dodatki i obiad bądź kolacja gotowe ;-)))

Już jutro pokażę Wam mój sposób na zaaranżowanie do posiłku kurczaka w glazurze miodowej ;-)))

Do zobaczenia i życzę smacznego!



SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY

sierpnia 27, 2016

SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY




Kuchnia włoska! A co! Powiem Wam szczerze, że nie znam osoby, która by nie lubiła dobrego makaronu. Z wielu powodów, pierwszy oczywisty bo jest smaczny, drugi- bo w 15 minut możemy wyczarować pyszny i sycący obiad, po trzecie bo pasuje prawie do każdego produktu, uwielbiają go Panowie, dzieciaki i my kobiety. Można go przyrządzić na słodko, na kwaśno, na słono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi! I od nich powinniśmy się uczyć. Dzisiejszy przepis jest troszkę takim mixem, bo odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut! 



SKŁADNIKI:

- 1/2 paczki makaronu Lubella- spaghetti nr 4

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.


SOS DO SPAGHETTI:

- 1 szklanka orzechów włoskich
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 do 7 łyżek wody
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka listków świeżej melisy bądź mięty cytrynowej- o grubych i bardzo mięsistych liściach)
- sól morska
- pieprz

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę. Przełóż do wysokiego naczynia dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt gęsta dodaj wody i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Ja lubię gdy sos jest dość wyrazisty w smaku, więc dodaję sporo pieprzu- dobry efekt smakowy daje pieprz cytrynowy.
Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił makaron. Nakładamy na talerze podajemy z listkiem zieleniny.

ewentualnie do posypania dania: starty parmezan bądź pokruszona feta bądź posiekane orzechy





Jak zrobić knedle ze śliwkami w domu? Przepis rodzinny na knedle

sierpnia 25, 2016

Jak zrobić knedle ze śliwkami w domu? Przepis rodzinny na knedle


 Pyszne knedle ze śliwkami


Kochani dzisiaj mała przypominajka przepisu na pyszne knedle ze śliwkami, przepis na knedle przypomniałam Wam na Facebooku i bardzo Wam się spodobał, więc wrzucam na bloga przypomnienie tego przepisu. Knedle robi się bardzo łatwo i szybko. Wszystko to kwestia proporcji, z tego przepisu knedle robi moja babcia, mama no i ja i moja siostra ;-).
Można rzec, że to przepis rodzinny ;-)))

RODZINNY PRZEPIS NA KNEDLE




JAK ZROBIĆ KNEDLE W DOMU?


W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów. 
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę.
Studzimy całkowicie!
Przekładamy do miski. ugniatamy. 
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. 
Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko).
Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne.
Odrywamy kawałek ciasta formujemy z niego kulę, którą spłaszczamy w dłoniach na placek. Układamy wydrylowaną śliwkę i dodajemy cukier (np. waniliowy, migdałowy, bądź brązowy z cynamonem), całość zagniatamy w formę kuli.
Kule- knedle, układamy na tacy obsypanej mąką.
Knedle wkładamy na gotującą się wodę (po około 12 knedli na duży garnek) i gotujemy około 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
 Gotujemy na małym ogniu. 
Wyjmujemy łyżką cedzakową. 
Knedle możecie polać jogurtem, śmietanką lub masłem klarowanym.
Posypujemy cukrem i cynamonem!



SPRAWDŹ również:

PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI KROK PO KROKU!



Rustykalna tartę z owocami!






Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci!

sierpnia 25, 2016

Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci!


Słońce! Uwielbiam czas kiedy możemy cieszyć się tak piękną i słoneczną pogodą jak dzisiaj. Wakacje w pełnej krasie! Gdy za oknem tak cudownie nie tylko mamy lepszy humor ale też jesteśmy bardziej skorzy do tego aby przygotować sobie coś dobrego. Jak już dobrze wiecie lubię celebrować śniadanie z wielu powodów. Spokojny cichy i leniwy poranek, dzięki któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając do tematu, dzisiejsze śniadanko do prosta i bardzo fajna propozycja dla dorosłych i dzieci- mojemu chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh

Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. 


Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą kostkę mango i obłędnym miodem. Jak przygotować takie tosty? Zerknijcie na listę składników!



POMYSŁ NA ŚNIADANIE DLA DZIECI

TOSTY FRANCUSKIE


SKŁADNIKI:

- 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo
- 1 jajko eko
- 3/4 szklanki mleka
- olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju)
- wysokiej jakości miód
- świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie


WYKONANIE:

Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko.
Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami.
Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado, 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki miodu).

Gotowe! Smacznego!

Ktoś z Was się pisze na takie śniadanko?

A te małe cudowne rączki to mój Adaś (no dobra chrześniak, ale mój!!! ;-))) )




Smacznego!

Kochani dodaje aktualizację ;-), ten przepis w przeciągu 48 godzin od publikacji został wyświetlony ponad 29 000 razy! Ja serdecznie Wam dziękuję! Ściskam i wysyłam całuska!
;-)))
WOW!

Mam najlepszych czytelników!!! ;-)))


Ucierane ciasto z jeżynami i czekoladą

sierpnia 23, 2016

Ucierane ciasto z jeżynami i czekoladą




Dostałam od siostry pudełeczko jeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. 
Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem.




SKŁADNIKI:

- 270 g mąki pszennej
- kostka masła
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia
- kilka kosteczek czekolady posiekanej


W rondelku stop masło z mlekiem, cukrem. Przestudź masę dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz białek. Te ubij na sztywno i dodaj do masy. Jeżyny obtocz w mące i wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piekłam w średniej foremce.
temp.  160 stopni C, czas: 50 minut (do suchego patyczka)




Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-)))

sierpnia 21, 2016

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-)))




Weekendowe śniadanie należy do tych, które celebruje się troszkę dłużej. Przy, którym możemy swobodnie pogawędzić i nacieszyć się smakiem. Dlatego proponuje Wam puszyste drożdżówki z nadzieniem z pieczonej dyni i cynamonem. Dynia o tej porze choć mało popularna to właśnie teraz smakuje najlepiej, świeże warzywo, zrywane od razu z pędów smakuje wybornie. Bułeczki robi się dość sprawnie ale trzeba na ich wykonanie zarezerwować około 2 godzin.
Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego!



SKŁADNIKI:

PIECZONA DYNIA:

- 3 ósemki dyni
- masło + olej kokosowy
- cynamon
- miód

Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki.


CIASTO:

 - 500 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mleka
- 2/5 paczki świeżych drożdży
- 1/3 kostki masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3 jajka

Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami i wymieszaj z częścią mąki na gęstą "papkę".
Odstaw na 20 minut.
Ciasto zacznij zarabiać rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp. 170 stopni C.
Pieczemy na złoty kolor.
Bułki można dodatkowo polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami.




Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej!
Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba!

Smacznego!


Sałatka z dynią pieczoną!

sierpnia 20, 2016

Sałatka z dynią pieczoną!






Cykl przepisów na przepyszne sałatki trwa w najlepsze! Mogliście już wypróbować przepis na sałatkę z pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią daje odświeżający aromat daniu jak i niepowtarzalny smak.
Sałatka jest lekka w formie, ale sycąca poprzez dodatek makaronu wysokiej jakości, wybrałam Uszka nr 40 marki Lubella, które pięknie się prezentują a po ugotowaniu pozostają nadal jędrne.
Zerknij na listę składników i zrób sobie tą przyjemność.



SKŁADNIKI:


PIECZONA DYNIA:

- 3 plastry dyni
- 3 łyżeczki miodu
- cynamon
- olej kokosowy
- szczypta imbiru

Dynię kroimy na plastry, wydrążamy środek, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę.


SAŁATKA:

- porcja rukoli
- 2 łyżki orzechów włoskich
- garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka
- listki bazylii


SOS:

- 2 łyżki upieczonej dyni 
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju orzechowego
- sok z ćwiartki limonki
- 1 łyżeczka miodu
- woda do odpowiedniej konsystencji

W/w składniki zmiksuj na jednolity i gładki sos. 
Sałatkę obficie polej sosem.

Smacznego!




Sałatka z karmelizowaną brzoskwinią i orzechami

sierpnia 19, 2016

Sałatka z karmelizowaną brzoskwinią i orzechami








Uwielbiam lato, kocham sierpień, nie tylko ze względu na to, że to miesiąc moich urodzin (już były ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe czy prawdziwe pomidory niehodowane w foliach. I jak tu nie kochać wakacji? Nie da się ;-))) Dzisiejsza propozycja to bardzo lekka i kobieca sałatka, gdzie pierwsze skrzypce gra, karmelizowana świeża brzoskwinia. Dzięki temu zabiegowi uwypukla się cały aromat i jej smak. Dodatkowo aby nadać chrupkości sałatce w ten sam sposób potraktowałam orzechy włoskie. Znacie kogoś kto nie lubi orzechów w karmelu? Mniamm! Dla przełamania smaku dodałam cały zestaw rożnych sałat, świeżych ziół i kwaskowatą borówkę amerykańską.
Sprawdźcie listę składników i zabierzmy się za sałatkę.



SKŁADNIKI:

- 2 garście mieszanki sałat
- 2 brzoskwinie (duże i dojrzałe)
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 6 łyżek borówek amerykańskich
- 5 -7 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- sok z limonki

dodatkowe zioła: mięta, bazylia, melisa

Na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w ósemki brzoskwinię, w połowie smażenia dodajemy miód, który będzie pomału się karmelizował, a brzoskwinia będzie się ładnie rumienić. Nie dotykaj karmelu palcem- ma on bardzo wysoką temperaturę i mogłabyś się poparzyć. Gotowe brzoskwinie zdejmujemy drewnianą szpatułką, na tą samą patelnię dodajemy orzechy, dokładamy olej i miód, ciągle mieszając czekamy aż masa się skarmelizuje i oblepi orzechy. Orzechy zdejmujemy i wykładamy na talerzyk, aby przestygły. Nie zostawiaj ich na patelni bo w ten sposób zastygną.
Sałatę wyłóż na talerzyk, dodaj brzoskwinię, orzechy, borówki. Z soku z limonki, miodu i odrobiony wody zrób dressing i polej sałatkę. Jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej wyraziste połączenia, możesz sałatkę posypać pokruszonym serem feta, plasterkami parmezanu bądź kawałeczkami gorgonzoli.




 

Życzę Wam smacznego, mam nadzieję, że przepis jak i sesja fotograficzna przypadła Wam do gustu!
Buziaki i pięknego dnia życzę ;-)



Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI