Najprostsza kawa mrożona. Jak zrobić w domu w minutę?

czerwca 30, 2016

Najprostsza kawa mrożona. Jak zrobić w domu w minutę?





Najprostsza kawa mrożona do zrobienia samodzielnie w domu. Nie potrzebujecie niczego szczególnego, ani żadnych nadzwyczajnych umiejętności. 
Potrzebujesz wysokiej szklanki, bądź kubek. schłodzone mleko, kilka kostek lodu i kawę rozpuszczalną. Masz? To robimy.
Do szklanki wlej mleko, dodaj lód.

1 wersja: kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem w oddzielnym słoiczku, zakręć, potrząśnij kilkanaście razy, aby kawa się spieniła i wlej do mleka z lodem (możesz dodać syrop smakowy)

2 wersja na mega upały: kawę rozpuszczalną zalej przegotowaną schłodzoną wodą, spień w zakręconym słoiczku i wlej do szklanki.

Gotowe!

Mówiłam, że będzie łatwo!


DODATKOWE OPCJE:

1.Kawę udekoruj bitą śmietaną i obsyp np. czekoladą startą na tarce.
2. Do kawy dodaj gałkę lodów śmietankowych, waniliowych lub czekoladowych
3. Na spód szklanki wlej gęsty sos smakowy np. czekoladowy, tiramisu bądź tofii.







KONIECZNIE SPRAWDŹ JAK ZROBIĆ INNE PYSZNE MROŻONE KAWY:





  FRAPPUCCINO JAGODOWE JAK ZE ZNANEJ KAWIARNI
 kliknij w zdjęcie a przejedziesz do mojego przepisu.



A może dobrze zmrożone FRAPPUCCINO CZEKOLADA- TIRAMISU



Bądź mocno schłodzonej kawy w postaci:  Frappe Malinowego


Życzę Smacznego!

Zachęcam do codziennych odwiedzin bloga, zawsze znajdziesz ciekawe i smaczne propozycje ;-)





FRAPPE MALINOWE - JAK ZROBIĆ W DOMU?

czerwca 28, 2016

FRAPPE MALINOWE - JAK ZROBIĆ W DOMU?




 Prognoza pogody w moim mieście: środa 27 stopni C, czwartek 30, piątek 27... Ha! I po co do tropików, jak tropiki dotarły do nas! Heheheh 
Dwa moje ostatnie posty dotyczące tego jak zrobić mrożoną kawę w domu, cieszyły się i cieszą ogromnym zainteresowaniem. Postanowiłam iść za ciosem i pokazać kolejny przepis tym razem na Malinowe Frappe, często sprzedawane pod nazwą Raspberry-Coffee Frappe, Rasberry Frappuccino itp., tak to już jest że po angielsku lepiej brzmi i lepiej się sprzedaje hehehe
Wersji Frappe jest mnóstwo, można je przygotować na bazie skrószonego lodu, zamrożonych malin, lodów malinowych, lodów śmietankowych i cokolwiek by Wam jeszcze przyszło do głowy. Co kawiarnia inny przepis i chyba o to chodzi, aby każdą wyróżniał inny smak.
Dzisiaj krok po kroku pokaże Wam jak zrobić przepyszne Malinowe Frappe samodzielnie w domu. Ten rodzaj kawy ja osobiście bardzo preferuje ze względu na ukochany smak malin, ale również z tego powodu, że robi się go w kilka chwil.















SKŁADNIKI:


- 1 gorące świeże espresso
- 1 śmietankowy lód na patyku lub 2 gałki lodów śmietankowych bądź waniliowych
- 1/2 szklanki malin
- kilka malin do dekoracji
- ewentualnie łyżka mleka

Zaparz espresso, wlej do miksera dodaj gałkę lodów, bądź 1/2 loda na patyku (bez patyka hehehe)- zmiksuj. Przelej do szklanki.
Maliny zmiksuj zresztą lodów, gdyby masa była bardzo gęsta dodaj troszkę schłodzonego mleka.
Przelej do szklanki.


Do szklanki w której mamy malinową masę, wlewamy masę z kawą. Kawę możesz podać w ten sposób dwuwarstwową i udekorować ją bitą śmietaną, bądź delikatnie wymieszać.
Ja robię bez bitej śmietany bo sezon bikini już jest! ;-)

Frappe malinowe podajemy w wysokiej szklance ze słomką bądź długą łyżką.
Ku ochłodzie!!! ;-))))

Pięknego dnia!





Więcej pomysłów na podanie kawy znajdziesz tutaj:

partner kawa.pl
Taka pyszna para: sardynka śródziemnomorska i czerwona fasola na parze.

czerwca 27, 2016

Taka pyszna para: sardynka śródziemnomorska i czerwona fasola na parze.
















Kiedy żar leje się z nieba nikt z nas nie ma ochoty na ciepły obiadek, wręcz przeciwnie, kuchnie omijamy szerokim łukiem, zaglądamy tam głównie po schłodzoną wodę. Na lunch, obiad i kolację najchętniej sięgamy po sycące lecz bardzo lekkie propozycje, dodatkowo najlepiej z nutą odświeżenia. I właśnie takie jest moje dzisiejsze danie. Bardzo aromatyczne i lekkie, a sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy, bądź spożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający dodatek zimnego ogórka i zaostrzające smak dodatki w postaci sardynek  z Morza Śródziemnomorskiego i papryczek piri piri. Całość delikatnie zwieńczona wysokojakościową oliwą z oliwek. Sałatka nie jest trudna do wykonania, każdy z Was może ją przygotować samodzielnie w domu. Jest to też piękna propozycja na ciepły wieczór spędzony ze znajomymi przy stole w ogrodzie, czy to przy grillu. Sałatkę możecie przygotować wcześniej wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. 
Serdecznie Wam polecam, bo ja zakochałam się w tym smaku.









SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO


- 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle
- 2 ogórki zielone dobrze schłodzone
- papryczki piri piri
- natka pietruszki 
- słodka gruszka
- 1 opakowanie sardynek (wybierz te łowione w morzu śródziemnomorskim)
- 1/2 cebuli czerwonej
- oliwa z oliwek
- sól morska


WYKONANIE:

- odcedź czerwoną fasolę
- cebulę kroimy na bardzo cieniutkie krążki
- ogórki kroimy na długie plastry (użyj noża do serów)
- gruszkę kroimy w ozdobne plastry
-natkę pietruszki posiekaj wraz z papryczkami, dodaj oliwę z oliwek i sól, w ten sposób otrzymamy dressing 
- na dnie słoiczka ułóż po sardynce, następnie kilka krążków cebuli, pokrojone ogórki, na sam wierzch czerwoną fasolę gotowaną na parze, wzdłuż słoiczka włóż plaster gruszki, całość udekoruj natką pietruszki i papryczką piri piri
- całość można schłodzić w lodówce przez 20 minut
- przed podaniem polej dressingiem

Palce lizać!!!








PO WIĘCEJ INSPIRACJI ZAPRASZAM NA:  www.warzywneinspiracje.pl

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:



W parze z sałatką










Amerykańskie pancakes według Gwyneth Paltrow z moją modyfikacją

czerwca 26, 2016

Amerykańskie pancakes według Gwyneth Paltrow z moją modyfikacją














Jak doskonale wiecie jestem maniakiem pysznych śniadań, lubię, ba! kocham celebrować ten moment, jest to ta pora dnia gdzie mogę sobie dogodzić. Wiadomo to co zdążę zjeść rano, to zdążę i spalić w ciągu dnia, więc jeśli na coś się skusić to tylko rano bądź do południa. Na blogu jest ogrom pomysłów na przeróżne śniadania, możecie sprawdzić je w zakładce- Śniadania. 
Dzisiaj to taki must have czerwca, czyli pancakesy z truskawkami i jogurtem naturalnym. Słodko- kwaskowate połączenie smaków. Ha! Czyli moje ulubione ;-)))
A dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzić pancakes z truskawkami.






Przepis powstał na bazie amerykańskiego przepisu na pancakes według Gwyneth Paltrow, a dokładnie jej ojca Bruce'a Paltrowa, troszkę go zmodyfikowałam bo Amerykanie lubią cukier a ja już troszkę mniej ;-), no może moje biodra go za szybko przyswajają hehehe



SKŁADNIKI:

- 360 g mąki pszennej
- 110 g cukru (w oryginale) ja żyłam 1/2 banana i stewi 
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli kuchennej (w oryginale) ja użyłam 1/2 łyżeczki
-720 ml maślanki (w oryginale) ja użyłam jogurt naturalny
- 6 łyżek masła klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego
- 6 jaj ekologicznych lub wiejskich
- 240 ml mleka
- do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple (nie mam więc pominęłam, ale użyłam truskawek)





Wykonanie:

W dużej misce mieszamy suche składniki.
W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką.
Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko.
Im rzadsze ciasto- tym pancakesy będą cieńsze i delikatniejsze
Im gęściejsze- tym grubsze i cięższe 
Rozgrzej dobrze patelnie wysmaruj masłem/olejem kokosowym i smażymy na złoty kolor.
Podajemy póki gorące!





Przepis z książki: "Córeczka tatusia" Gwyneth Paltrow, - Bestseller "New York Timesa"
Jak zrobić mrożoną kawę w domu? DIY

czerwca 24, 2016

Jak zrobić mrożoną kawę w domu? DIY












Jak zrobić w domu mrożoną kawę?
Często zadawaliście sobie to pytanie?

Z racji upałów za oknem przypominam przepis na Mrożoną bananową kawę

Zróbcie koniecznie, bo upał nie do zniesienia ;-)

Buziaki!




Jeśli uwielbiasz mrożone kawy koniecznie wypróbuj też:





Bądź na MALINOWE FRAPPE (kliknij w zdjęcie)


Smacznego!





Naturalne śniadanie dla biegaczy! Energia i zdrowie!

czerwca 24, 2016

Naturalne śniadanie dla biegaczy! Energia i zdrowie!







Dzisiejsza propozycja to przepyszne, energetyczne a zarazem nie obciążające śniadanie dla biegaczy. Od trzech lat jestem amatorem biegaczem, biegam często, zazwyczaj dla siebie ale też startuje w biegach ulicznych. Sama na sobie przetestowałam już nie jedno śniadanie, do biegania po 15km na czczo. Po tym czasie już coś wiem, i wiem też co mój organizm najlepiej toleruje, co najszybciej przyswaja, i co daje mu kopa, że mogę biec dłużej. Słynna bułka z dżemem lub bananem przed startem to już chyba legenda wśród biegaczy. Co raz więcej z nas przykłada gigantyczną uwagę do tego co je, kiedy i jak. I do tych osób zaliczam się też i ja. Wiem jedno, że jeśli chce wyjśc na dłuższe wybieganie, muszę zjeść śniadanie, które doda mi energii i ta energia będzie stopniowo uwalniana.
Idealnym rozwiązaniem jest jaglanka, ale nie byle jaka jaglanka, ta prezentowana dzisiaj, jest przygotowana na mleku kokosowym i z jedną łyżeczką oleju kokosowego -pamiętacie ma być energetycznie, truskawkami zerwanymi jeszcze w kapciach z ogrodu mamy, z dodatkiem syropu różanego i płatków migdałowych. Nie używam cukru, więc jaglankę dosłodziłam do smaku ksylitolem. Do jaglanki możecie też dodać nasiona chia bądź daktyle jeśli nie macie w domu truskawek. Daktyle to wogóle jest extra sprawa dla biegaczy, zawierają bardzo dużo węglowodanów i dają kopa energetycznego, możecie zabrać kilka ze sobą na trening, kiedy opadniecie z sił, zażyjcie kilka daktyli a nie papkę w postaci żelu z tubki ;-))), przetestujcie a zobaczycie, że będziecie często po nie sięgać ;-)

Tymczasem sprawdźcie na liście składników czego potrzebujecie i zróbcie sobie pyszne śniadanie!
Udanego treningu ;-)







SKŁADNIKI:

- 1 porcja kaszy jaglanej (do kupienia też  www.naturalniezdrowe.com.pl )
- świeże truskawki około 10 sztuk
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 150 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ksylitol do smaku (do kupienia też  www.naturalniezdrowe.com.pl )
- syrop różany - kilka kropel dla aromatu

W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem.
Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem na gęsty sos.
Ciepłą jaglankę wykładam na talerz, polewam obficie sosem truskawkowym, oprószam płatkami migdałów.
Gotowe!
Smacznego!




Przepis zgłaszam do konkursu:



Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku!

czerwca 23, 2016

Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku!







Pieczone młode ziemniaki w mundurkach! Chrupiące ale zarazem mięciutkie. Niby tak proste danie, a jednak potrafi przysporzyć wiele problemów. Niejednokrotnie byłam podpytywana jak robię te ziemniaczki, że są tak pyszne. Dzisiaj zdradzam całą moją wiedzę na ten temat. Moim faworytem są pieczone młode ziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą oliwę z oliwek, a połączenie tych dwóch tłuszczy - wywodzące się z kuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków.
Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte ziemniaki, bez widocznych żadnych przebarwień. Pamiętaj jeśli ziemniak ma zielone przebarwienie- wyrzuć go, to substancja bardzo szkodliwa dla zdrowia. Ziemniaki staraj wybrać się tego samego rozmiaru, tak aby wszystkie miały szansę się uprażyć w tym samym czasie. Jeśli kilka jest większych przekrój je na dwie części. Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i ewentualnie szczotkujemy zabrudzenia.
W ten sposób są przygotowane jeśli chcemy aby były "w mundurkach".
Co robimy dalej i jakie składniki dokładamy? zerknijcie na listę składniki, czego będziemy potrzebować. 
Ziemniaki będziemy przygotowywać w tzw. garnku rzymskim, z tego naczynia są pyszne, ale również sprawdzą się tutaj wszystkie żeliwne, emaliowane brytfanny z pokrywkami, w ostateczności naczynie do zapiekania i folia aluminiowa do przykrycia. Ziemniaki bowiem musimy przykryć aby się upiekły - były chrupiące, i aby się uparowały- czyli były mięciutkie zarazem.  


SKŁADNIKI:

- 1,5 do 2kg ziemniaków młodych
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku bądź rozmarynu
- sól
- 8- 9 ząbków młodego polskiego czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- około 20 sztuk zielonych oliwek
- dodatkowo możesz dodać: 2-3 gałązki rozmarynu, jedną papryczkę chili ( w zależności jaki aromat ziemniaków chcesz uzyskać, ja tutaj postawiłam na koperek, bo danie też było dla dzieciaków więc chili odpadało )
- ziemniaki podlałam 120 ml wody

Garnek rzymski, z wszystkimi składnikami, szczelnie zamykamy i wstawiamy do nienagrzanego pieca - inaczej by mógł popękać. Temp. pieczenia 200 do 220 stopni C. Czas od 1h 15 minut do 1h 30 minut.
Po prostu otwórz piekarnik nakłuj widelcem ziemniaka, jak jest mięciutki i się rozpada oznacza, że są już dobre.
Przed podaniem przemieszaj ziemniaki w naczyniu i podaj obficie polane sosem.

Smacznego!





Gofry w wersji klasycznej i light!

czerwca 23, 2016

Gofry w wersji klasycznej i light!





Wakacyjne śniadania to zdecydowanie jest to co lubię najbardziej. Świeże sezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni, i stać nad kuchnią, nalewam do gofrownicy i się smażą. A ja w tym czasie mogę zrobić herbatę czy cokolwiek innego. Gofry lubię też za to, że bardzo często robię je z różnego rodzaju mąki, a to pszennej, gryczanej, amarantusa czy mój faworyt owsianej. Gofry też "odchudzam" nie dodaje do nich cukru tylko stewię. Dzisiaj podam Wam dwa przepisy na gofry jeden w wersji normalnej a drugi troszkę odchudzonej i zdrowszej, do wyboru do koloru ;-)))





SKŁADNIKI:

GOFRY WERSJA NR.1

- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 ml mleka 3,2% tłuszczu
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej olejem rzepakowym.
Smażymy na złoty kolor,



GOFRY WERSJA NR.2 LIGHT:

- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 czubata łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml wody gazowanej
- 100 ml mleka 2% tłuszczu
- 1/2 banana dojrzałego
- 1/2 łyżeczki stewii
- 2 białka
- 1 żółtko
- 4 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej)

Białko, żółtko, banana, mleko i olej kokosowy zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie rózgą. Gofry smażymy od razu na rozgrzanej gofrownicy, smarując ją olejem kokosowym.

Podajemy z sezonowymi owocami, u mnie posypałam kakao i podałam z morelami i truskawkami.

Smacznego!




Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI